Bästa julklapparna för matnörden

Det är dags för julen igen och här kommer en lista med de bästa julklapparna till matnörden. Kanske till dig själv eller någon i din närhet som är intresserad av att hänga i köket.

SmaklexikonSmaklexikon av Niki Segnit

Ett referensverk som finns på svenska, velat ha den boken länge. ”Har du någonsin funderat över varför en viss smak funkar så bra med en annan? Eller saknat inspiration för vad du ska göra med ett knippe rödbetor? Niki Segnits Smaklexikon är den första bok som undersöker vilka smaker som passar ihop, par för par.”

Hamburger av Andrew F SmithHamburger av Andrew F Smith

En bok om köttsmörgåsen jag älskar så mycket. Andrew F Smith har grävt ner sig djupt med boken Hamburger, han reder ut hur hamburgaren har påverkat USA och världen sedan den serverades första gången. Fick boken rekommenderad av Devi Brunson från Hamburgarens vänner.

The hamburger av Josh OzerskyThe hamburger av Josh Ozersky

Ännu en bok om hamburgare på min önskelista? Ehhh, ja. Lite samma tema som Andrew F Smiths bok, men utan att tangera den för mycket. Fick boken rekommenderad av Devi Brunson från Hamburgarens vänner.

Lucky Peach issue 5 ChinatownLucky Peach nr 5 The Chinatown Issue

Lucky Peach är min favorittidning alla kategorier, mat är temat, men det är mest kulturen runt maten som är i fokus. Långa, nördiga artiklar och intervjuer på sidor fyllda av läckra illustrationer. Tidningen Lucky Peach finns att köpa hos Papercut i Sverige.

How to eat out av Giles CorenHow to eat out av Giles Coren

Den här boken fick jag rekommenderad av Andres Lokko i hans senaste krönika i DN. How to eat out är skriven av en av världens främsta restaurangkritiker, Giles Coren. Matnörderi på hög nivå, samtidigt som den är väldigt välformulerad.

The Man Who Ate the World: In Search of the Perfect Dinner av Jay Rayner

The man who ate the world
Även den här boken fick jag rekommenderad av Andres Lokko. Boken är en berättelse om hur Jay Rayner jagar efter den mest perfekta måltiden i världen.

Blood, bones & butter av Gabrielle HamiltonBlood, Bones & Butter av Gabrielle Hamilton

Gabrielle Hamilton från hyllade New York-restaurangen Prune tar oss med på sin matodyssé genom livet. Jag blir ordentligt sugen på den boken.

Julklappar som inte är böcker

Det är väldigt svårt tycker jag eftersom att jag har det jag vill ha. Behöver inga kläder eller prylar just nu. Fast en flaska whisky eller en flaska vin uppskattas alltid, liksom ett restaurangbesök.