Hamburgare av bisonoxe på Vassa Eggen
Restaurang Vassa Eggen på Birgerjarlsgatan kör ett intressant tema denna vecka, fyra olika rätter med kött från bisonoxe. Tillsammans med några andra matskribenter blev jag inbjuden att prova menyn.

Tartar av bisonoxe på Vassa Eggen
Först fick vi in en tartar (eller råbiff om du så vill) med kött från bisonoxe, på toppen och sidan låg generösa mängder tryffel och harsyra. Väldigt mört kött, med lite söt smak och syran från just harsyran bröt av bra mot det mäktiga och lite söta köttet.

Bisonkorv på Vassa Eggen
Självklart erbjuder Vassa Eggen också en egentillverkad korv på kött från bisonoxe. Till korven fick vi majspuré, märg och tomater i olika varianter. Korv med puré är ett väldigt enkelt koncept och i detta fall blev det väldigt lyckat med en köttig korv och söt puré med lite grova majskorn för lite mer textur.

Sliders av bisonoxe på Vassa eggen
Trodde du att hamburgerhajpen var över i Stockholm? Det är den nog egentligen, men en hamburgare på bisonoxe är ändå ett måste om man kör bisonvecka. Lika läckra som de är att titta på var hamburgarna att äta. Aioli i botten, en köttpuck, ost, bacon och ett stekt vaktelägg mellan English muffin med cornichoner (de inlagda gurkorna) på toppen. Så himla gott!

Entrecoté av bisonoxe på Vassa Eggen
Sist ut denna proteinrika lunch var entrecoté på bisonoxe, till den fick vi två olika såser, tomatsalsa och friterad klyftpotatis. Mörheten i köttet var oslagbar och det smakade väldigt gott i munnen.

Om du vill testa bisonoxe-rätterna på Vassa Eggen kör man menyn veckan ut. Går det bra funderar man på att fortsätta, problemet är att det är jättesvårt att få tag på bisonkött i Sverige.