Boken Äppelfabriken

Hösten är här på allvar och i våra trädgårdar är det fullt med äpplen som (förhoppningsvis) ska plockas, tyvärr har vi inget äppelträd i vår trädgård, men jag har läst en bok som får mig att drömma om en egen fruktträdgård. Äppelfabriken är en ny bok av Katharina Ångström Isacsson och Lars Ångström, personerna bakom det underbara kaféet och musteriet med samma namn (läs om mitt första besök på Äppelfabriken) på Färingsö strax utanför Stockholm.

I boken får man reda på historien bakom Äppelfabriken innan en ordentlig genomgång av äpplen med allt från olika sorter till hur man bäst beskär ett äppelträd. Jag gillar Äppelfabrikens kafé och det fantastiska med boken är att recepten på deras bakverk finns med där, jag bara måste testa deras äppelpaj i helgen!

Mitt favoritsegment i boken är när man går igenom hur mustning (och ciderjäsning) går till, det inspirerade mig till att köra igång i liten skala hemma (ska skriva om min iscider snart, tror jag) med mustning av äpplen. Äppelfabriken är nördig, men utan att vara allt för krånglig och jag rekommenderar den till alla som vill lära sig mer om sina äppelträd hemma.

Vad gör du med dina äpplen hemma? I år känns det som om att det är mer äpplen i träden än vanligt.