Ankbröst med majspuré

Brooklyn Sweden är en kulturfestival som arrangeras av Debaser och Brooklyn Brewery. I helgen kan man ta del av ”Brooklyn-kultur” tillsammans med god öl och mat i Stockholm.

brooklyn-sweden-debaser

Tillsammans med några andra personer blev jag inbjuden att prova de mat- och öl-kombinationer som Brooklyn Brewerys chefskock Andrew Gerson satt ihop. Alla rätterna serveras under hela festivalen på Debaser Strand i Hornstull. Vi hade en trevlig kväll där vi tillsammans satt och snackade om öl och mat – extra intressant eftersom att vi hade så olika nischer även om det var mat och dryck som förenade.

Till varje öl som serverades fick vi en specialrätt som skulle höja upplevelsen och därmed bli något ännu bättre tillsammans.

Ceviche på pilgrimsmussla och melon
Den första ölen vi fick in var Brooklyn Brewery Sorachi Ace, en öl av typen belgisk saison. Till det serverades en ceviche på pilgrimsmussla med melon och emulsion på achiote-frön. Väldigt bra pilgrimsmussla och mycket chilismak (från emulsionen tror jag) och tillsammans med friskheten i Sorachi Ace-ölen blev det kanon.

Friterat ris med kimchi och stekt ägg
Andra ölen vi fick in var Brooklyn Brewery Blast, en humlig dubbel-IPA precis i min smak. Maträtten till Blasten var friterat jasminris, kimchi och ägg. Den här kombinationen var min absoluta favorit, maten och ölen var bra för sig och tillsammans gifte det sig underbart. Dubbel-IPA:n blev lite mindre aggressiv och matens sötma blev lite mer subtil.

Överst i detta inlägg ser du tredje rätten vi bjöds på, stekt ankbröst med zucchini och majspuré. Dryck till det? Brooklyn Brewery Local 1, som precis som Sorachi Ace är en Belgien-inspirerad öl, men ändå väldigt annorlunda i stilen. Den här kombinationen var den jag gillade minst, jag är inget fan av vare sig anka eller Local 1 och då blir nog inte summan av det bra heller.

Ugnsbakat lamm
Sist ut denna kväll fick vi in ugnsbakat lamm med potatis, pistage och kanelskum (ingen avsmakningsmeny är komplett utan skum…). I våra glas fick vi in Brooklyn Brewery Local 2, också den en Belgien-inspirerad öl, men med betydligt mindre kolsyra och mörkare än Local 1. Både rätten och drycken var rustik och lantlig, tillsammans blev det fylligt och gott.

Debaser Hornstulls vegetariska hamburgare
Bonusbild: Jag satt bredvid Debasers vd Annelie Telford under middagen och hon är vegetarian. Därför fick hon in en minihamburgare (vegetarisk alltså) istället för en av rätterna. När jag berättade om min jakt på den ultimata vegoburgaren la hon genast över en bit på min tallrik. En vegopuck med sojabas, lök och vad jag tror är någon form av bönor i, den smakade bra och hade en okej konsistens. Annelie lovade att jag skulle få receptet, så jag ska se om det går att lösa och testlaga det hemma.

Om du har vägarna förbi Debaser Strand i helgen rekommenderar jag dig att prova öl- och matkombinationerna.