Carlskrona Bryggeri

Nu börjar det hända lite trevliga saker inom ölvärlden även ner i mina hemtrakter, från inga alls så finns det helt plötsligt två kommersiella bryggerier i Blekinge.

I min hemstad har Carlskrona Bryggeri AB bildats och klassikern Carlskrona Pilsner gör comeback. Sist det bryggdes öl i Blekinges residensstad var 1972, och vi kommer få vänta ett tag till innan det blir så igen. Carlskrona Bryggeri är bildat i Karlskorna, men ölet bryggs på mikrobryggeriet Eskilstuna Ölkultur till att börja med. 2 maj börjar Carlskrona Pilsner säljas på Systembolaget och ölet är bland annat bryggt på KRAV-märkt korn från Trantorp utanför Karlskrona. Ska jag vara krass så är det bara etiketten och kornråvaran som är från Blekinge och det är lite missvisande, jag hoppas dock att öl snart ska bryggas i Karlskrona.

Det enda bryggeriet som brygger sitt öl i Blekinge ligger i Karlshamn och bär namnet Brygghus 19. Vad jag förstår är det lite större än Carlskrona Bryggeri. På Brygghus 19:s hemsida står det bland annat:

”Vi är Blekinges första mikrobryggeri, etablerat 2012. Vårt kvalitetsöl bryggs på Karlshamns goda vatten, malt, humle av världsklass och flera olika typer av öljäst. Det är så vi vill skapa Sveriges godaste ale och lager!”

Kaxiga mål alltså, jag gillar när någon vågar sticka ut hakan där nere och tro på sig själv, det är vanligtvis för mycket Jante nere i Blekinge. Jag vet inte när man kan köpa Brygghus 19:s öl, men det dröjer troligen inte jättelänge. Man kan beställa flera av Brygghus 19:s öl på Systembolaget.

2 svar på ”Bryggerier i Blekinge”

  1. Hej. Tycker du resonerar ologiskt när du först skriver att Carlskrona Pilsner bryggs i Eskilstuna, och sedan skriver ”Det enda bryggeriet som OCKSÅ brygger sitt öl i Blekinge ligger i Karlshamn”. Eskilstuna ligger inte i Blekinge, så det bör stå ”Det enda bryggeri som brygger sitt öl i Blekinge ligger i Karlshamn”. M v h Erling Jirle, Ölklubben Vörtstyrkan, född i Karlskrona, men boende i Lund. Har skaffat alla Karlshamnsölen, ska snart provas (har tränat på Festival, den är bra).

    1. Bra synpunkt Erling, kan göras mycket tydligare. Jag har inte druckit Festival än, men den ska jag försöka prova snart.

Kommentarer inaktiverade.