Nytt hamburgerhak i Stockholm

Hamburgerhaken poppar upp som svampar ur jorden hela tiden och en av de mest spännande etableringarna heter Bun Meat Bun. Jag har varit där och träffat personerna bakom.

Mattias Wall och Stefan Falk träffades 2011 när Gnarly Head hade en hamburgartävling, det stora intresset för den där köttpucken förenade dem båda. Efter det började samarbetet med eventet Bun Meat Bun, ungefär en gång varannan månad serverades hamburgare för folk som betalat i förväg.

Det räckte inte riktigt och inspirerade av bland annat Jon Widegren på Flippin’ Burgers bestämde de sig för att öppna ett hamburgarhak. Efter mycket jobb att hitta en lokal ska man öppna i slutet av november, i Farsta Strand, längst ut på tunnelbanans gröna linje.

– Det är jättesvårt att hitta lokal inne i stan och hyresnivån är mycket bättre här ute, säger Stefan.

Det bruna pappret sitter uppe på fönsterrutorna till Bun Meat Buns lokaler på Brattforsgatan i Farsta, där inne är Stefan och Mattias i full gång med att bygga om lokalen och testa sig fram i köket innan öppning. Deras koncept är tydligt, Bun Meat Bun ska finnas i segmentet mellan kedjor som McDonald’s och Burger King och restaurangburgarna. Tanken är att en meny hos Bun Meat Bun ska kosta runt 100 kronor, ett segment som inte finns i Sverige idag. Förebilden är bland annat amerikanska Shake Shack, men Stefan och Mattias är ödmjuka och inser att det är omöjligt att nå dit.

På menyn kommer vi hitta “vanlig” hamburgare, cheeseburgare, signaturburgare med dressing, sallad och tomat och en kampanjburgare (som byts ut med jämna mellanrum).

Bun Meat Buns bröd är specialbakat tillsammans med samma bagare som även bland annat gör Käks bröd, men det är lite olika recept. Ungefärliga vikten på varje bröd är 65 gram och receptet baseras på Martin’s potato rolls. Målet är ett nästan svampigt bröd som kan tuggmotstånd som matchar köttet och som också kan suga upp safterna i kött och sås. Brödet grillas i deras brödrost och smöras innan hamburgaren byggs.

Vad gäller köttet har Mattias och Stefan valt att helt satsa på högrev. De har inte helt bestämt sig för leverantör av köttet och vad jag förstod kommer de kanske till och med byta ibland. Tyvärr håller inte majoriteten av svenskt kött tillräckligt hög kvalitet (bland annat vad gäller fetthalt, smak och konsistens), den högrev som finns är bristvara, och därför blir det sannolikt mycket amerikanskt. Köttpucken görs enligt smash-tekniken, en boll formas som sedan bankas ut tunt på stekbordet.

– Stor och krispig stekyta är vår bästa vän, säger Mattias.

Bun Meat Buns dressing är av Rhode Island-typ, inspirerad av Shake Shacks sås med bland annat majonnäs, ketchup och senap i.

– Vi hade velat ha Heinz majonnäs i dressingen, men den säljs inte i Sverige och därför får vi använda den från Hellmann’s, säger Stefan.

Allt om Stockholm skrev om Bun Meat Bun för någon vecka sedan, enligt dem stack Stefan ut hakan mot Petters käk, jag frågade hur “sann” den artikeln egentligen var.

– Deras reporter ringde mig och vi pratade en halvtimme där jag bland annat nämnde att vi ville vara lite billigare än till exempel Käk. Men att vi har en beef med Käk är väldigt långt från sanningen. Jag har inte varit där än, men vad jag läst så verkar folk tycka att deras hamburgare smakar jättebra, förklarar Stefan.


Stefan och Mattias testar stekbordet och brödrosten för fullt.


Stefan Falk och Mattias Wall i köket på Bun Meat Bun.

Jag fick testa deras hamburgare när jag var i lokalen, en specialare med dubbla puckar och ost. Nu är det här ingen recension, men det kanske ändå kan vara intressant att veta hur jag upplevde hamburgaren. Det var ett tag sedan jag åt en bra hamburgare och jag förväntade mig inte den mjukheten i bröden som jag mötte. Lite lätt överdrivet hade du kunnat äta hamburgaren utan tänder. Smakmässigt gillade jag brödet, det är något mindre sött och fett än det som till exempel Flippin’ Burgers serverar. Köttpucken var väldigt saftig, men något salt. Stefan och Mattias var inte helt nöjda med hamburgaren (köttet var inte det bästa man kört bland annat) och menar att man så klart kommer lära sig hela tiden så man får ett jämnare resultat. Om det nu är så att detta var en, enligt Bun Meat Bun, dålig hamburgare så är det väldigt lovande. Jag har ätit väldigt få snabbmatsburgare i Stockholm som smakar så här bra.

Om du vill stötta Bun Meat Bun kan du slänga in pengar i deras crowdfundingprojekt, på köpet får du komma och prova hamburgarna innan stället öppnar. Håll också utkik på Bun Meat Buns hemsida om du vill följa hur deras projekt fortskrider.

17 svar på ”Nytt hamburgerhak i Stockholm”

 1. Skulle inte falla mig in att slänga in pengar i ett projekt som vill använda kast amerikanskt hormon- och antibiotikafyllt kött. Satsa på bra svenskt kött istället.

 2. De var de dummaste ja läst Amerikanskt kött vet ni hur dom föder upp sina djur antibiotika i fodret vid varje måltid inge bete ute ordet köttfabrik kommer därifrån nej mig får ni aldrig som kund i eran antibiotika kiosk

 3. Hej,
  Mycket trevlig idé men jag läste att ni uteslutet svenskt kött pga kvalitén. Jag är övertygad om att ni hittar de bästa köttet i Sverige, Sverige har världens högsta kvalité på mat över lag. Kött producerat i Amerika är inte producerat på djurvänliga förhållanden utan i fabriker.
  När man har gjort test på köttet från USA ser man också att korna inte är uppfödda på gräs utan uppgödda på enbart majs vilket skapar de sämsta fettet i köttet som är skadligt för kroppen. Reklamerna som dem sänder till oss angående USA BEEF är också fake. I reklamen så visar dem att de föds upp på gräs men har bekanta som besökte fabrikerna där dem har korna på, dem står i en hage utan nått gräs och maten är till stösta delen majs.
  Jag hoppas ni ändrar uppfattning och åker ut till olika uppfödare och hittar de köttet ni söker för de finns. Istället för att importera hälsoskadlig mat ifån Amerika som föds upp på sätt som vi i Sverige kallar djurplågeri.

 4. Kul med en ny restaurang. Men tänk på detta…

  Om vi svenska bönder procerar kött på det viset som i USA, får vi troligen djurförbud.Varför vi ens får importera och äta kött som famställs på ett sätt som är förbjudet för bönder i Sverge, det förstår inte jag.

  De är dags att svenskarna betalar för den djurlagstiftning vi krävt fram.

  //Bondfia

 5. Bra att många här försvarar svenskt kött, men det finns en anledning att köttrestauranger av hög klass i Sverige inte serverar så mycket svenskt. Ta till exempel en titt på AG:s meny.
  Vad gäller Bun Meat Bun så uppfattade jag att de inte bestämt sig än för köttleverantör och ingen av oss vet därför hur de djuren är uppfödda. Självklart finns det mycket som är fel i amerikansk köttproduktion.

  Mvh
  Andreas, In The Kitchen

 6. Hoppas ni står ut med ert dåliga samvete när ni serverar antibiotikadjurplågat från europa,detta gäller alla länder förutom sverige,detta kött hade svenska uppfödare åkt i fängelse för!

  Kolla köttguiden,djurplågat,ej bedövat från Irland och hela EU,Norge Island och några icke eu-länder har bra djurhållning.Skäms på ER!

 7. Men snälla. Det finns amerikansk kött som är jättebra. Läs på Gourmet food ABs hemsida. Dom köper in kött från USA och skriver ”På de öppna fälten i Nebraska strövar djuren omkring och betar grönt gräs. Under de sista 150 dagarna flyttar de till öppna feedlots där de får en kontrollerad kost bestående av majs, korn och hö. Köttet är garanterat fritt från hormoner.”

 8. Tack för er öppenhet angående total brist på kunskap om den mat ni har tänkt att servera. Men hoppas att ni sparar några öre per hamburgare och sedan skänker en lite till BÅDE läkemedels företaget som gjort det billiga priset möjligt (tillväxt hormoner) samt naturen som säkert behöver ännu mer koldioxidutsläpp i form av onödig skräp transport… förresten säg till när ni öppnar så kommer jag mer än gjärna och visar gästerna en liten presentation om hur köttet blivit sådär extra smaskigt….

 9. Citerar: Bra att många här försvarar svenskt kött, men det finns en anledning att köttrestauranger av hög klass i Sverige inte serverar så mycket svenskt. Ta till exempel en titt på AG:s meny.SLUT citat.

  Den anledningen är att tjäna så mycket pengar som möjligt genom att importera billigare kött.

  Jag vet att flera finare seriösa restauranger väljer svenskt kött för att få en bättre kvalite’

  Upplysning: Det går bra att handla kött direkt från köttproducenten, på så sätt kan man få precis det man vill, exempel: Ålder, vikt, djurslag och marmorerings klassning.

  Det finns många fler anledningar att välja svenskproducerat, men det förstår väl alla????

 10. Kära Katarina hur blåögd får man bli? Jag har jobbat på feedloots i Nebraska och det du kallar kontrollerad kost är under de 150 dagarna ca 70 – 75 % soja och majs och denna foderstat ger större delen av djuren magsår pga för lite stråfoder. Och det du kallar öppna feedloots skulle i Sverige ge djurförbud på stående fot.

 11. Jag råkar faktiskt ha melerade ögon. Sen är det tråkigt om man går ut med fel info, lika tråkigt som att ni drar alla köttproducenter över en kam. Men jag antar då att allt du ”kimtheswede” bara köper svenska ekologiska matvaror och att ditt skafferi är helyllesvenskt? Eller?!

 12. Jag tycker att det är roligt när det öppnas en ny ”nischad” restaurang. Jag kommer säker testa den när jag är åt det hållet nästa gång.

  I övrigt kan jag väl delvis hålla med i tidigare inlägg :
  Svenskt kött är dyrt, men kom inte med skitsnacket att det inte ”duger”… nog är det plånboken det sitter i. Men kan man producera en hamburgare för 15 spänn och sälja den för 100, istället för att producera samma hamburgare för 45 spänn..
  Smart, om det inte skrämmer bort kunderna…

  Till ”miljömupparna” kan jag hälsa att jag skiter i var köttet kommer ifrån. Tror ni att svensk uppfödning av djur innebär att dom har det bra !?! Modern kött produktion ÄR djurplågeri, i vilket land det än sker. Därför är jag självförsörjande på kött. Och JAG har ”glada biffar” på tallriken…
  (…och jag säljer inget kött, så inlägget är ingen ”kampanj” för svenskt kött..jag har ”gårdsgrisar, gårds kalvar” och 12 höns med kycklingar).

Kommentarer inaktiverade.