Cholo – mexikansk taqueria i Helsingfors

Cholo i Helsingfors/Helsinki

Första matstoppet under min resa till Helsingfors blev lustigt nog en mexikansk taqueria, som jag och min fru överraskande sprang på när vi gick från Järnvägstorget till hotellet. Taquerian heter Cholo och ligger på Lönnrotsgatan 9 (Lönnrotinkatu 9) i området Kampen (Kamppi) i den finska huvudstaden.

Vi gick in på Cholo och fick direkt samma vibbar som vi fått när vi varit och käkat tacos på liknande ställen i San Francisco med omnejd, fast kanske lite mer stylat än de klassiska taqueriorna.

Taquerian Cholo i Helsingfors

Mitt val föll på en burrito fylld med carne campechana (nötkött, potatis och chorizo) och salsa verde. Under tiden jag väntade på maten började jag snacka med killarna på Cholo, min fru väntade utanför. Den yngsta killen hade tydligen bott i Stockholm under ett år när han provspelat för Hammarby, tyvärr hade det inte gått så bra dock sa han. Den andra killen hade flyttat från Mexiko till Finland för ett år sen, något som måste vara väldigt ovanligt undrade jag.

– Ja, det mexikanska communityt är inte så stort i Helsingfors. Jag flyttade hit för kärleken, min tjej är från Finland, sa han.

Efter en stund var vår mat färdig och vi begav oss mot den närliggande Gamla Kyrkoparken (Vanha Kirkkopuisto), där vi slog oss ner på trappen till kyrkan denna soliga dag.

Burriton jag fick smakade väldigt bra, en stund kändes det som att jag satt i en park i Kalifornien snarare än i Helsingfors. Det är svårt att skriva essäer om en burrito, men det var bra smakbalans i fyllningen och chorizon tillförde hetta i varannan tugga ungefär. Sorry att du inte får en bild på maten, men burritos är väldigt sällan särskilt bildmässiga.

Om du är i Helsingfors och vill ha bra street food rekommenderar jag dig ett besök på Cholo, förutom restaurangen på Lönnrotsgatan har man även en food truck och den lite finare restaurangen Patrona i sitt ”stall”.

Skylt utanför Cholo i Helsingfors

Namnet Cholo är förresten ett rätt invecklat uttryck som används framförallt inom latinamerikansk kultur i Nord- och Sydamerika, läs Wikipedias omfattande artikel om du är nyfiken på betydelsen, gör man en snabb bildgoogling på cholo får man framför allt fram bilder på latinogäng. Jag har svårt att förstå om cholo är ett okej uttryck eller bara används nedlåtande, kanske är stor skillnad om en mexikanare själv sätter det på en restaurang.