Cronut-uppföljaren är här – Crageln

Knappt har hajpen med cronuts lagts sig innan våra vänner i USA är på nästa hybridbröd. Om 2013 var cronutens år så kanske 2014 blir året för crageln.

Vad är en cragel?

Cronut är en hybrid mellan croissant och donut, crageln är lite på samma tema, men donut är utbytt mot bagel. En cragel (som också går under namnet crogel) är alltså en hybrid mellan en croissant och bagel. Först med det nya bakverket är bageriet på mataffären/varuhuset Stew Leonards i Norwalk, Connecticut (Stew Leonards finns på flera ställen i Connecticut och Yonkers i New York, men det är bara Norwalk som bakar cragels).

Cragel verkar lite enklare att baka än en cronut eftersom att du slipper fritera. En cragel bakas med croissantdeg (smördeg) som formas likt en bagel, kokas (precis som man gör med bagels) och bakas sen i ugnen. Resultatet blir en fin skorpa på utsidan och smörig frasighet på insidan.

Kanske är det lite nyttigare än en cronut, eller inte, är ju smördeg i en cragel…

Har du missat cronuten?

Läs då mina inlägg om bakverket, vad sägs om en rapport från två timmars köande i New York? Läs i så fall Bara en idiot köar två timmar för en cronut.

Självklart har jag också gjort ett jämförande test av cronut och donut.

Hur sugen är du på en cragel? Vilka hybridbakverk kan vi skapa i Sverige?

2 svar på ”Cronut-uppföljaren är här – Crageln”

Kommentarer inaktiverade.