Cronuts, crogels och cragels

Cronuts från Dominique Ansel Bakery i New York

Alla dessa croissanthybrider som startade med cronut förra året är lite förvirrande. I mitt inlägg om crageln hade jag missuppfattat det lite. Jag trodde att cragel och cronut var samma sak, men med olika namn. Icke sa nicke. Cronut, crogel och cragel är helt olika saker, tänkte reda ut det här en gång för alla.

Cronut är en hybrid mellan croissant och donut, croissantdeg formad som en donut och sedan friterad.

Crogel och cragel är båda hybrider mellan croissant och bagel, men på helt olika sett. Crogeln består av croissantdeg som formats som en bagel och kokats (precis som en bagel) och sedan gräddats i ugn. Crageln då? Det är bageldeg och croissantdeg som sammanfogats och sedan bakats i ugn.

Jag borde faktiskt prova att baka alla tre och se vilken som är godast. Jag provade cronut när jag var i New York sist (läs Så smakar en cronut – jämförande test) och nu på tisdag ska jag prova den första i Stockholm.

I mitt förra inlägg om cragel/crogel fick jag bra förslag på hybrider, fyll gärna på med fler varianter man borde prova. Det ska alltså vara croissant som bas.