Därför ska du inte köpa billigt danskt kött

Andreas Ivarsson från In The Kitchen tycker till

I morse blev jag riktigt förbannad efter att ha läst morgontidningen! Jag läste en jätteintressant artikel i DN av Jannike Kihlberg som tar upp problemen med antibiotika. Över hela världen skär vi sedan flera år kraftigt ner på antibiotikaanvändandet inom sjukvården för att förhindra att multiresistenta bakterier utvecklas. Jättebra! Tyvärr används den allra största mängden antibiotika inom köttproduktionen och där sker ingen minskning.

Dödsfall av grisbakterier i Danmark

Jag läste också tidningen ATL:s artikel med rubriken ”Tre danskar döda av grisbakterier” och det ger ännu fler skäl att vi måste minska antibiotikaanvändandet inom köttproduktionen. Det ska dock tilläggas att de multiresistenta bakterierna dör vid tillagning och de avlidna danskarna smittades av grisbakterierna på andra sätt.

Varför används så mycket antibiotika inom köttproduktion?

Det beror på pengar precis som vanligt. Eftersom att vi konsumenter hela tiden jagar riktigt billigt kött har priset blivit det största konkurrensmedlet för köttbönderna.

77 procent av de slaktade grisarna i Danmark bar på den multiresistena bakterien MRSA.
Källa: DN som citerar undersökning från 2012.

Det billiga danska köttets låga pris i kronor har alltså ett annat pris när det gäller vår hälsa och grisarnas välmående. Anledningen till att jag hänger ut Danmark är att det är den överlägset vanligaste lockvaran i svenska butiker och Sverige är en av landets största marknader för fläskkött.

Vill du läsa mer om samma ämne? Läs då mitt inlägg Danskt fläskkött är olagligt.

Vad ska vi köpa istället för billigt danskt kött?

Det finns många alternativ, men framför allt två stycken som alla svenskar kan ställa upp på.

1. Ät mindre kött. Vi behöver inte äta kött varje dag för att tillgodose våra ”näringsbehov” och vill du ha köttkänslan finns det gott om bra köttimitationer där ute.

2. Köp svenskt kött. Det måste tydliggöras att alla svenska grisar inte har det underbart i sina stallar runt om i landet, men vi har överlägset hårdast djurskyddsregler i hela EU och dessutom är Sverige det EU-land som använder minst antibiotika på djur.

Hur tänker du om ”billigt” kött?

Ett svar på ”Därför ska du inte köpa billigt danskt kött”

  1. Slutade äta kött 1992 pga den redan då vidriga köttproduktionen. Skulle kanske kunna tänka mig att äta vilt, men känner inget större behov av det. Jag önskar att fler reflekterade över varför prisskillnaden är så stor på svenskt och danskt kött, någon betalar priset och just nu är det djuren…

Kommentarer inaktiverade.