En grötätares bekännelser – den bästa frukosten jag vet

Havregrynsgröt

Jag älskar att prova ny mat och variera det jag äter, men det finns ett tillfälle då det alltid är samma rätt som hamnar framför mig, vi snackar frukost på vardagarna. Här kommer en grötätares bekännelser, så långt borta från finkrogarna avsmakningsmenyer man kan komma.

Det började för cirka tre år sen när jag under ett halvårs tid sprang till och från jobbet i stort sett varje dag, då blev det omöjligt att äta en bastant frukost hemma eftersom att jag inte ville få håll. Hungrig som en varg begav jag mig ut på löprundan, väl på jobbet ville jag äta något mättande som samtidigt inte skulle ta sån tid att förbereda.

I början tog jag med mig färdigbredda smörgåsar och fil, men det tog ju tid att preppa det på morgonen och jag ville ha något ännu enklare. När jag var barn åt vi väldigt ofta gröt till frukost, havregrynsgröt och mannagrynsgröt, det är något jag fortfarande tycker om och därför kom jag på den briljanta idén att jag kan äta det på jobbet. Min helhetslösning blev att ha en påse havregryn i köket på jobbet, bara två minuter i mikrovågsugnen och frukosten blev klar. I början kändes det lite fattigt att stå med sin gröt (utan mjölk för att effektivisera ännu mer), men efter ett tag hade jag blivit van.

Så här tre år senare kan jag inte vara utan min havregrynsgröt på jobbet, det har blivit en bra rutin. Ibland lyxar jag till det, som på bilden och har ner lite frukt eller bär i gröten, men oftast är det bara havregryn och vatten. Det intressanta när man äter något så enkelt, som inte ens är saltat, är att man efter ett tag börjar upptäcka nya smaker. Till mina kollegors stora förvåning tycker jag att det är riktigt gott också! Lite sjukt kanske, men jag är helt ärlig.

Vinster med att äta havregrynsgröt på morgon är att jag sparar tid, får en nyttig start på dagen och dessutom är det billigt.

Hur ser din frukostrutin ut under veckorna och hur skiljer det sig på helgen?

2 svar på ”En grötätares bekännelser – den bästa frukosten jag vet”

  1. Havregrynsgröt varje morgon! Helst med en äggvita i, blir extra krämig då. Ett hett tips! Gör den som vanligt, men när den börjar bli lite fast, rör/vispar du in en äggvita. Sen in i mikron igen (antar att du gör i mikro) till önskad konsistens 🙂
    Jag har bara testat att göra i gryta på spisen, då drar jag bort grytan från den varma plattan när gröten är lite fast och vispar i äggvitan, efter det så drar jag tillbaka grytan till plattan så får den gå ihop lite mer! 🙂

  2. Ofta gröt, alltid i kastrull, och helst ska den koka så länge att den blir riktigt fast i konsistensen, nästan som bröd! Sedan äppelmos, ekologiskt jordnötsmör och kall mjölk på så är en hemma. Annars mycket kokta ägg på sportknäcke, kvarg med bär, kesopannkakor, och nästan alltid te. Pluggar på distans så har i princip tid att äta helgfrukost varje dag, studentlyx!

Kommentarer inaktiverade.