Det här med flygplansmat

Flygplansmat

De senaste åren har jag börjat resa allt mer och i takt med det har jag upplevt flera olika flygbolag i olika delar av världen. Det mest intressanta med olika flygbolag är maten om du frågar mig (som bara åker Economy).

Jag tycker nämligen att maten som serveras på planen speglar rätt mycket av vilken kultur flygbolaget kommer ifrån. Några exempel är Lufthansa som serverat knödel och skinkstek på väg till Singapore eller den sandwich som jag så ofta ätit när British Airways tagit mig till London.

Den flygplansmat som gjort starkast intryck på mig är den jag åt mellan Addis Ababa och Stockholm när jag flög med Ethiopian Airlines för någon månad sen. Väldigt grundläggande när det gäller mat och dryck i luften är att våra smaklökar inte är lika effektiva eller hur man ska uttrycka det. En burk Carlsberg smakar om möjligt ännu mindre än den gör på marken och ett lyxigt glas champagne blir väldigt dyra droppar som inte skiljer sig så mycket från Ramlösa. Det här försöker många flygbolag lösa på olika sätt, populärast är att trycka på med mycket umami. En annan grundläggande grej med mat på flygplan är att det inte ska vara för starkt, verkar dumt att skapa gigantiska köer till toaletten under en långflygning.

Det förstnämnda att våra smaklökar inte funkar så bra när vi flyger verkar Ethiopian Airlines ha tagit fasta på, det andra att inte servera stark mat till sina passagerare verkar inte vara lika givet. För att vi passagerare skulle få en matupplevelse utöver det normala serverades vi den kanske starkaste Chicken tikka masala jag någonsin ätit. Jag tycker det var intressant och gott, men min fru kunde inte ens äta upp eftersom att det brann i hennes mun. Extra mycket humor blir det med vetskapen att större delen av de andra passagerarna var från 65 år och uppåt, en generation som mestadels använt salt och peppar som kryddning. Vilken himla chock det måste ha blivit för dem.

Vad är din konstigaste matupplevelse när du flygit?

5 svar på ”Det här med flygplansmat”

  1. Kul inlägg! Jag (som är din bloggkollega här på sajten) har under flera år jobbat med flygbolaget Qatar airways med provningar av deras mat och dryck på marken. De har jobbat mycket med vinlistorna för att få fram viner som fungerar i luften och det vill jag verkligen ge dem credit för, det är riktigt kul grejer. Vad gäller mat i ekonomiklass har jag haft mina bästa (och mest smakrika) upplevelser på Ethiad och på Turkish airlines. På en flight till Indien hos de senare beställde jag ”Hindu Vegetarian” av oförklarlig anledning och fick en riktig smakupplevelse med fantastisk indisk vegetarisk mat. Det skulle jag göra igen trots att personalen tittade konstigt på mig och försökte ge min mat till den indiske grannen. 🙂 Men värst är de nordeuropeiska bolagen på transatlantiska flygningar, man undrar om de ens skulle äta maten själva… Jag har börjat ta med matsäck!

  2. På flyget ner till Venedig. Fick en kartong med kakor och en varm handduk. Udda, men ok. Man får väl ta seden dit man kommer…

Kommentarer inaktiverade.