Det här med påsken och äggen

Andreas Ivarsson från In The Kitchen tycker till

Påsken är här nu och återigen ska vi äta mängder av mat, precis som vid jul och midsommar. Och det är samma mat, precis som vid de andra högtiderna, förutom att ägget verkligen lyfts fram.

För mig som före detta kokt ägg-fobiker är detta lite speciellt. Råa eller stekta ägg har aldrig varit något problem för mig, men kokta ägg, där snackar vi. Fram tills för två år sedan hatade jag kokta ägg, det luktar hemskt och smakar inte gott (tyckte jag som aldrig ens provat kokta ägg…).

Påskägg
Bild från Wikipedia.

Det har dock vänt, min kokt ägg-fobi är borta och jag kan utan problem äta även kokta ägg nu. Jag insåg att jag kan inte sitta och peta bort ägg eller avstå från rätter bara för att det råkar vara kokt ägg i, därför gav jag mig fan på att överkomma den fobin.

Som med de flesta mat-fobier var det så även med kokta ägg för mig att jag egentligen aldrig smakat på det ordentligt. Kan det vara så hemskt om majoriteten av alla människor tycker att kokt ägg till frukost är bland det bästa som finns? Det var det inte, konstaterade jag efter att ha gett kokt ägg en ärlig chans.

Usch!
Bild från Wikipedia.

Kokt ägg-fobin är numera borta, men då har ett nytt problem dykt upp. Eftersom att jag hela tiden valt äggen jag ätit med omsorg kan jag inte nöja mig med vissa ägg, vi snackar hårdkokta ägg alltså. Jag kommer aldrig förstå varför annars vettiga personer vill äta kalla hårdkokta rackare med gummiaktig vita och en textur på gulan som är lika mjölig som mandelkubb vars bäst före-datum passerat sedan länge.

Lite intressant med ägg-fobi förresten, Pontus Frithiof berättade häromdagen att han inte gillar att äta ägg, måste vara jobbigt om man jobbar i restaurangbranschen.

Vad har du för förhållande till ägg?