Ikväll var jag på klassiska Tennstopet i Stockholm för att lyssna på utnämningen av Årets ölperson och prova en massa god julöl. Som en bonus var Edward Blom där och höll föredrag.

Ölimportören Galatea (som har bland annat Samuel Adams, St Eriks och Anchor Brewing i sin portfölj) delade för första gången ut priset Årets ölperson. Priset ska ges till ”en person som har gjort en stor gärning för att främja ölkulturen i Sverige. Mottagaren kan vara alltifrån en bryggare, bloggare, krögare till en journalist, utbildare eller arrangör. För att kunna utses till Årets Ölperson kan man antingen ha gjort en långsiktig gärning för öl i Sverige under flera års tid eller en exceptionell prestation under året.”

Första vinnaren blev Marianne Wallberg som grundade Stockholm Beer & Whisky Festival för mer än 20 år sedan. Förutom äran (för äran borde vara rätt stor även om det är en ölimportör som ligger bakom) så får hon 35 000 kronor, och vad jag förstod ska Marianne Wallberg skänka pengarna till en stiftelse/organisation som ska främja svensk ölexport.

Nu var det inte bara prisutdelning på Tennstopet, priset Årets ölperson är viktigt, men om jag ska vara helt frank var tyckte jag de andra beståndsdelarna var ännu roligare. Vi bjöds på ett föredrag om julöl och glögg av Edward Blom, och det var så intressant och roligt som bara han kan göra det. Förutom extremt mycket kuriosa och historia så körde han små humoristiska instick hela tiden.

Den tredje beståndsdelen på Tennstopet var provning av Galateas sortiment vad gäller julöl. Jag är ingen ölexpert i klass med Manker Beer eller Beer Sweden, men jag tänkte ändå ge lite korta (extremt korta) omdömen från en ölälskares synvinkel.

UPPDATERING: Beer Sweden har samlat hela julölssortimentet 2012 med omdömen och betyg.

Sigtuna Midvinterblot 33 cl

Lansering: 15 november Alkoholhalt: 8 %

Pris: 22:90 kr Artikelnr Systembolaget: 11304-03
Produktbeskrivning: ”En Imperial Porter bryggt på ett oräkneligt antal maltsorter på korn och havre, dock främst chokladmalt och mörk karamellmalt.”
Omdöme: Chokladig och mäktig, en av kvällens bästa öl. Köp!

 

Sigtuna Vanilla Syndrome Brown Ale 33 cl

Lansering: 1 november Alkoholhalt: 9 %
Pris: 39:90 kr Artikelnr Systembolaget: 11790-03
Produktbeskrivning: Brown Ale med extremt mycket vaniljstång i. ”Efter årets bryggning var bryggaren Mattias Hammenlind nära att dra en kortisonspruta i armen. Vanilla Syndrome krävde tre kilo vaniljstänger à några gram styck som han snittade för hand. Ett minst sagt slitsamt jobb som borde ha lagts ut på en praktikant eller två.”
Omdöme: Mycket finare toner än Midvinterblot och vaniljen gör den till en väldigt intressant öl. Köp! Inget julöl som jag förstått det, men släpps ungefär samtidigt som de andra, dock begränsad upplaga med 1 500 flaskor.

 

St Eriks Julporter 2012 33 cl

Lansering: 15 november Alkoholhalt: 5,9 %
Pris: 21:90 kr Artikelnr Systembolaget: 11322-03
Produktbeskrivning: ”S:t Eriks Julporter är bryggd på en blandning av ekologisk choklad-, karamell- och munchenermalt. Humlet heter East Kent Goldings och är av klassisk brittisk typ.”
Omdöme: Inte lika god som Sigtuna Midvinterblot, lite för ”tjärig” för min smak.

 

Samuel Adams Winter Lager 35,5 cl

Lansering: 15 november Alkoholhalt: 5,6 %
Pris: 17:50 kr Artikelnr Systembolaget: 11363-03
Produktbeskrivning: ”Winter Lager är inspirerad av de bayerska bryggeriernas weizenbock. Kornmalten är rostad så att maltsockret karamelliseras. Det ger en mustigare smak och mörkare färg.”
Omdöme: Friska toner av frukt och lite ingefära. Köp!

St Peters Winter Ale 50 cl

Lansering: 15 november Alkoholhalt: 6,5 %
Pris: 26:90 kr Artikelnr Systembolaget: 11331-01
Produktbeskrivning: ”St Peter’s Winter Ale har en chokladig, snygg doft med maltig smak, brända aromer och aromatisk humlebeska.”
Omdöme: Choklad och kaffe, väldigt god. Köp!

 

Anchor Merry Christmas 2012 35,5 cl

Lansering: 15 november Alkoholhalt: 5,5 %
Pris: 25:60 kr Artikelnr Systembolaget: 11370-03
Produktbeskrivning: ”Kryddig, karamelligt örtigt i sin doft. Smaken är maltig med smaker av anis, kanel och kardemumma.”
Omdöme: Som att dricka vörtbröd, inte något för mig. Dock bonus för etiketten som har mitt favoritträd Norfolk Pine avbildat.

 

N’ice Chouffe 75 cl

Lansering: 15 november Alkoholhalt: 10 %
Pris: 56:90 kr Artikelnr Systembolaget: 11364-01
Produktbeskrivning: ”En mörk, stark värmande julöl med timjan och curacao som passar till ett hederligt svenskt julbord.”
Omdöme: Tyvärr inget jag lägger på minnet.

 

Liefmans Glühkriek 75 cl

Lansering: 15 november Alkoholhalt: 6 %
Pris: 57:00 kr Artikelnr Systembolaget: 11376-01
Produktbeskrivning: ”Doften är något syrlig med toner av körsbär, kanel och apelsin. Smaken är varm och söt med en efterföljande syrlighet. Delikata toner av körsbär, kanel och inslag av ek.”
Omdöme: Fruktöl som rekommenderas att dricka varm, jag drack den kall på Tennstopet… därför åkte den i hinken.

 

7 svar på ”Edward Blom, julöl och Årets ölperson”

 1. Kan inflika med att både Feifman och Lindemans respektive körsbärsöl (kriek) gör med extrakt istället för riktiga körsbär vilket ger en enormt artificiell körsbärsgodis liknande smak.

  Vill man dricka en riktigt god kriek så köper man sig en Cantillon 100% Lambic Kriek (går dock ej att köpa genom systembolaget utan man får gå genom vissa onlinebutiker).

 2. Kan
  inflika med att både Leifman och Lindemans respektive körsbärsöl
  (kriek) gör med extrakt istället för riktiga körsbär vilket ger en
  enormt artificiell körsbärsgodis liknande smak.

  Vill man dricka en riktigt god kriek så köper man sig en Cantillon
  100% Lambic Kriek (går dock ej att köpa genom systembolaget utan man får
  gå genom vissa onlinebutiker).

Kommentarer inaktiverade.