Entrecote i sous vide – första försöket

entrecote-sous-vide-2

Första försöket med min sous vide-cirkulator Anova Precision Cooker blev en bit entrecote och jag hade också en lika stor bit som jag körde i stekpanna och sen klart i ugn. Du vet, jämförelse är rätt intressant.

Att döma av mitt förra inlägg om sous vide (med rubriken Sous vide – så funkar tekniken) kan jag konstatera två saker:

1. En hel del där ute fick sous vide-utrustning i julklapp.

2. Jag glömde ge kredd till min kompis Lasse Mannheimer, för att han introducerade mig till Anova Precision Cooker. Så nu får du det här Lasse, nöjd nu? Va, va, va? Han skriver förresten den superintressanta matbloggen Matfrosseri, som du borde läsa!

Förutsättningar i testet

Två stycken lika stora bitar entrecote, rumstempererade.

Bit A bryntes med svartpeppar och salt i en panna, sen kördes den klart i ugnen på 120 grader (lite halvelak temperatur)

Bit B kryddades med svartpeppar, las i vacuumpåse och kördes sen sous vide i 55 grader, runt 2,5 timmar (mätte inte exakt, men ska göra det nästa gång).

entrecote-sous-vide-1

Så här blek och ocharmig såg Bit B ut när den var färdig, ingen yta alls. För att få till en bra stekyta körde jag den snabbt i stekpanna som var typ en miljon grader varm.

entrecote-sous-vide-4

Bit A som kördes i stekpanna och ugn tappade en hel del vätska när den fick vila på bakplåtspappret.

entrecote-sous-vide-3

Bit B, som körts sous vide tappade knappt en droppe vätska och den höll formen bätte än Bit B (kan också bero på saltningen av Bit B före den stektes).

entrecote-sous-vide-6

Bit A uppskuren, fint rosa nästan helt igenom.

entrecote-sous-vide-5

Bit B uppskuren, hyfsat rosa, men lite väl well i ytterkanterna. Kanske hade den blivit finare om jag gett den stekyta med en brännare.

Smakmässigt var det faktiskt ingen jätteskillnad på Bit A och Bit B, trots att Bit A tappat en himla massa mer vätska. Hmmm….

Nästa gång jag testar ska jag sätta upp en bättre jämförelse, till exempel salta båda köttbitarna eller ingen alls.

Det jag lärde mig var att det är himla enkelt med sous vide, man sparar dessutom plats i ugnen jämfört med den andra metoden och det kan vara tacksamt om man ska köra en potatisgratäng där till exempel.

Hur gör du för att få din köttbit perfekt?

3 svar på ”Entrecote i sous vide – första försöket”

    1. Tack för tipset Stefan, är helt nybörjare på sous vide. Det tog kanske 30 min innan jag hade temperaturen, men det blev ändå 2 timmar. Nästa gång jag testar ska jag köra kortare tider. Vad har du för favoriter när det gäller kött att sous vida?

  1. Det är bara utomhusgrillen som gäller när det är fråga om kött. Vågar inte testa på spisen eller ugnen. Jag har gasolgrill och jag kan starta upp den på vintern om det inte är snö eller regn ute.

Kommentarer inaktiverade.