Flippin Burgers

Idag presenterade DN 2013 års gulddrakar och samtidigt bjöd den brittiske matskribenten AA Gill på en recension av Stockholms krogscen (inte på nätet än). Stockholmarnas favorit Flippin Burgers sågas jämns med fotknölarna.

Det är för andra året i rad (kan vara fler år) som Dagens Nyheter låtit AA Gill ge sin bild av hur bra Stockholms krogscen är. Jag har läst lite andra artiklar av AA Gill också och han är verkligen en vass matskribent. Från förra årets artikel i DN minns jag mest hans sågning av E-Types vikingkrog i Gamla stan, något som även Filip & Fredrik tog upp i sin podcast. Sen testade AA Gill självklart massa andra Stockholmskrogar också.

I år har den brittiske matskribenten varit på bland annat Frantzén/Lindeberg, Sturehof och Ekstedts. Alla de krogarna får jättebra kritik. Frantzén/Lindeberg får AA Gills Gästdrake, något som är väldigt väntat. Däremot är vinnaren av årets ”E-Types Vikingkrog i Gamla Stan Award” lite mer överraskande, det är nämligen hamburgerhaket Flippin Burgers som får priset ingen vill ha.

Männen framför oss var den sortens muntra utvecklingshämmade nördar som man antagligen ville hålla borta så länge som möjligt.
AA Gill om folket i kön, väldigt elitistiskt om du frågar mig.

 

Hur någon vill sätta sig i denna sorgliga, oljiga köttfärs i ett otäckt bröd – i ett förståndigt land som gör de bästa köttbullarna och brödet i Europa – går bortom all rim och reson. Ett slags kulturellt masochistiskt självskadebeteende.
Så avslutas avrättningen, jag menar recensionen.

Det är självklart okej att Flippin Burgers sågas, men det är på det sättet AA Gill uttrycker sig som stör mig. Och en brasklapp, jag förväntade mig inte att ett simpelt hamburgerhak skulle få en hyllning av en av världens bästa matskribenter. För mig blir det så tydligt att han inte förstår vad det handlar om och det ska jag försöka förklara.

1. AA Gill verkar nästan hata maträtten hamburgare och den ingången blir väldigt jobbigt om man ska kunna ge bra kritik.

2. Med anledning av punkt nummer 1 så verkar inte han heller förstå hur jävla svältfödda vi svenskar är på bra hamburgare som inte kostar 200  kronor styck, det är största anledningen till  Flippin Burgers framgång.

3. Vi svenskar älskar våra hamburgare. Och med det menar jag inte att alla svenska burgare är bra, det hade sagt emot punkt 2. Det jag syftar på är att vi svenskar tagit till oss hamburgaren precis som vi gjort med till exempel pizzan.

Sen kan man ironisera hur mycket man vill om att det bara är hipsters eller New York-weekendande Stockholmare som är på Flippin Burgers.

Håller du med mig i min kritik eller vad tycker du?

Läs mer om Gulddraken DN.

21 svar på ”Flippin Burgers sågas i DN”

 1. Jag tycker också att det var lite hård kritik av honom i DN. Men jag är – och kanske även han – lite förbryllade och kanske även bekymrade över att all mat ser mer och mer lika ut över hela världen. Och att hamburgarna tar över ungefär överallt. Den globala matkulturen blir allt mer homogen – lite av ett fattigdomsbevis. Detta sagt utan att ha någon som helst uppfattning om just Flippin Burgers, där har jag aldrig varit tyvärr.

  1. Kul att du hittat hit Magnus.
   Jag håller med dig om att hamburgaren tar över, till och med jag som älskar hamburgare blir lite trött på att alla ställen (och särskilt ställen utan koppling till hamburgerkulturen) ska erbjuda hamburgare. Lite fantasilöst.
   Jag tycker det är kul att vi börjar få en mer global matkultur, risken är att det blir homogent som du skriver. Samtidigt får vi spännande nya crossovers och tolkningar av ej typisk mat för regionen. Jag ser också allt fler restauranger och matnördar som försöker lyfta fram regionala rätter och råvaror, det mest spännande inom matvärlden just nu om du frågar mig.

   1. Jo. Jag älskar egentligen också globaliseringen – inklusive det faktum att vi kan få Starbucks-kaffe överallt, en McDonalds-hamburgare överallt och en Cocacola överallt. Men variation är viktigt – också i det nya, globala samhället. Hur den variationen ska se ut kanske vi behöver jobba mer på, både att definiera och att beskriva.
    Dessutom älskar jag också hamburgare. Måste försöka dra mig dit vid tillfälle.

 2. Han gick väl ännu hårdare åt Mistral i fjol, så pass att de lade ner och flyttade till Pyrenéerna… Sen avskyr Gill thaimat, frågan är om han då nånsin kommer att komma överens med en svensk medelklassgom.

 3. Hej. En fråga. Varför var det oväntat att Frantzen och Lindeberg skulle få gästdrake priset?
  Sen tror jag AA har full koll på att ett hamburgerhak inte kan bedömas som en finkrog. Kolla bara hur han hyllade strömmingsvagnen på slussen förra året. Klart välförtjänt också. Tack

  1. Där upptäckte du en miss från mig, jag trodde det stod att det inte var oväntat,… slarvigt och jag ska ändra. Med tanke på hur Frantzén/Lindeberg badat i priser och bra recensioner så är det inte oväntat. 🙂
   Jag tycker hela hans inställning till Flippin’ Burgers får mig att tro att han redan från början bestämt sig för vad han skulle tycka och skriva. Och du har rätt, han har hyllat icke-finkrogar tidigare också.

 4. Karn har ju rätt. Bara för att den yngre medelklassen tycker att det är hippt behöver det inte betyda att det är bra. Sedan så är din punkt två och tre lite emotsägande….

  1. Nu tycker jag ju inte att han har rätt om att Flippin Burgers är ett jävla skitställe, men du behöver inte hålla med mig. Med tanke på hur du formulerar dig i din andra mening så verkar det knappt som att du gillar hamburgare eller har besökt Flippin. Och nej, det är inte bara ”yngre medelklassen” som säger att Flippin är bra för att det är hippt, jag har läst många recensioner av hamburgarfanatiker som har väldigt bra koll.
   Jag förtydligade lite på punkt två och tre, hoppas du förstår mer hur jag menar.

 5. Jag anser inte att Flippin Burgers har så jäkla goda hamburgare som folk påstår, texas burger är bättre enligt mig, till och med vissa krogar gör snudden bättre burgare, tex: akkurat, Dubliner m.fl.

 6. Fantasilösa hipsterburgare för skitnödiga innerstadsbor som för en stund vill låtsas att de bor i Brooklyn sammanfattar Flippin Burgers rätt bra.

Kommentarer inaktiverade.