Food Traveler av Zvonko Sokcic

Bokomslag till The Food Traveler av Zvonko Sokcic

Kokboken The Food Traveler är skriven av Zvonko Sokcic och Anders Wennerstrand, en bok om att resa runt världen på 60 recept. Jag har självklart inte kunnat låta bli att läsa den och här är vad jag tycker om den.

Första gången jag träffade Zvonko Sokcic var för något år sedan när Jon Widegren från Flippin’ Burgers (läs om nya Flippin’ Burgers) hade presslunch för sin bok om hamburgare. Bredvid satt en man i 40-årsåldern med tatueringar längs med armarna, vi pratade tillsammans med de andra vid bordet och han gjorde inte mycket väsen av sig. När jag kom hem kollade jag upp vem jag träffade, det var ju kocken och foodiebloggaren Zwampen jag träffat, en av Sveriges mest inflytelserika och kända matpersonligheter.

Nu har jag läst The Food Traveler som han skrivit tillsammans med Anders Wennerstrand. Boken handlar om att resa med maten som röd tråd och vi får följa med till bland annat New York, Barcelona, Mexiko, Thailand, men också svenska Välnäs gård. Boken bjuder på recept från några av Zvonkos favoritplatser på jorden, men det är mer än så. Till varje resmål och recept är det en historia om hur han kom i kontakt med maten och platsen, det gör det ännu mer intressant, lite som om en god vän berättar om maten han bjuder dig på. Väldigt fina miljöbilder och matbilder signerade Karl Linde höjer upp nivån ytterligare.

En av bokens styrkor är annars att Zvonko (precis som i hans blogg) är så inkluderande i sina berättelser, jag får ut något av boken, men jag tror också att exempelvis min mamma också finner boken läsvärd. Boken håller en låg tröskel utan att bli banal eller tafatt.

Bra berättelse i The Food Traveler alltså, men hur är recepten? Bra fråga. Det är en väldig spännvidd mellan recepten eftersom att boken rör sig i flera världsdelar och inom många kök. Jag uppskattar att det inte är något pretentiöst trams, Zvonkos bakgrund som kock kanske spelar in och recepten känns genomarbetade, pedagogiska och utan några svårare moment. Hur mycket medförfattaren Anders Wennerstrand bidragit vet jag faktiskt inte.

Jag rekommenderar boken The Food Traveler till dig som är en hopplös matnörd, men jag tror också att den passar till din pappa eller varför inte mormor.

Favoritrecept i boken: Kyckling med grön curry, Sichuanfläsk och lobster roll.

3 svar på ”Food Traveler av Zvonko Sokcic”

  1. Hej, kul att ni tycker om boken. Den är faktiskt medförfattad av mig Karl Linde också!! Fotot jag bidrar med är bara” icing on the cake!”. Filippinerna, Mexico, Vietnam, Thailand, Californien och till viss del London är de rese upplevelser och maträtter som jag och min fru Lotta bidrar med till boken, men jag förstår att det lätt kan missuppfattas……….Lycka till med recepten!
    ps. Papayan i Papayasalladen ska strimlas i 7-10 cm långa strimlor. ds.
    Mvh Kalle Linde

Kommentarer inaktiverade.