Fredagswhisky – Highland Park Dark Origins vs Laphroaig Cairdeas 2014

fredagswhisky

Fredagswhisky, känn på det ordet, det låter så himla mysigt och med sjukt oregelbunden takt tänkte jag köra det konceptet här på In The Kitchen. Den här gången har jag provat två spännande whiskysorter från Skottland!Framför mig på bordet ligger en flaska av Laphroaig Cairdeas 2014 (799 kr på Systembolaget) och en av Highland Park Dark Origins (549 kr på Systembolaget), två whisky som är allt annat än slätstrukna.

laphroaig-cairdeas-2014

Cairdeas är den årliga whiskyn tillägnad medlemmarna i Friends of Laphroaig och för min del var 2014 den första jag provat. Doften är ordentlig rökig, lite krämig, inslag av bacon och lite jordiga toner. Smaken är söt med mycket kanel, rökighet och sötma. För min del var jag tvungen att vattna whiskyn lite, 51,4 procent kändes ordentligt.

highland-park-dark-origins

Highland Park Dark Origins är en hyllning till destilleriets grundare, Magnus ”Mansie” Eunson, en mytomspunnen person. När han levde i slutet av 1700-talet ska han ha jobbat i kyrkan dagtid och på natten hängivit sig åt whiskydestillering. Exakt hur det ger avtryck i själva whiskyn är väldigt svårt att säga, men det är en rolig historia. Färgen på Dark Origins är nästan som teakbordet som jag ställde glaset på och klart mörkare än Laphroaig Cairdeas. Doften av Dark Origins är riklig, jag känner söt honung, nötter, karamell och frukttoner. Smaken är lätt rökig, med honung, hasselnötter och smaken ligger kvar länge.

Jag gillar både Highland Park Dark Origins och Laphroaig Cairdeas 2014, men måste jag välja en favorit i denna duell så är det Dark Origins som avgår med segern.

Vilken är din favorit av de två jag provat och vad är din standardwhisky som avslutning på veckan?