Fuskas det i Sveriges mästerkock?

Den här veckan började nya säsongen av Sveriges mästerkock att sändas i TV4, något jag såg fram emot. Tyvärr missade jag slutdelen av förra säsongen, men i år ska jag se det hela vägen tänkte jag.

I de två första avsnitten har vi följt med till de auditions som hållts i bland annat Stockholm, Göteborg, Luleå och Helsingborg. Precis som i de flesta audition-segment i reality-serier har det varit rätt flamsigt och tramsigt, men när väl det segmentet är över blir Sveriges mästerkock lite roligare.

Per Morberg lämnade Sveriges mästerkock

Till 2014 års Sveriges mästerkock har Per Morberg lämnat sin plats i juryn och istället har Anders Dahlbom ersatt. Jag har tidigare kritiserat programmet (bland annat i inlägget Var göms alla kvinnliga kockar) för att man bara hade män med i juryn och för att juryn var väldigt gubbig med olika härskartekniker mot framför allt kvinnor. Nu blev det en till man istället och det var lite synd.

Om jag bortser från detta problemet så tycker jag att juryn blivit mycket bättre i årets säsong av Sveriges mästerkock. Anders Dahlbom är mycket trevligare än Per Morberg (nu är det bara Leif Mannerström som kör sina lilla gumman…) och väldigt seriös när han bedömer deltagarnas rätter. Rent allmänt så tycker jag också att juryn blivit bättre på att ge kritik utan att bli elaka mot deltagarna, en klar uppgradering.

Fusk i Sveriges mästerkock?

Bland årets deltagare har jag även några favoriter och det är en intressant mix med olika personligheter och bakgrunder bland deltagarna. Jag har dock ett litet problem med två av mina favoriter. Tävlingen Sveriges mästerkock riktar sig till amatörkockar, för mig är du då diskad om du jobbat som kock eller jobbat professionellt med mat på andra sätt. Hur reglerna ser ut exakt har jag ingen aning om, har försökt leta på TV4:s hemsida, men utan framgång.

Nu till problemet jag har. Mina två favoriter är intressanta personligheter och verkar väldigt duktiga på att laga mat. Allt bra så långt. Tyvärr kan jag dock inte klassificera någon av deltagarna som amatörkockar eftersom att båda kontinuerligt håller matlagningskurser för allmänheten (och en av dem jobbar i en fiskdisk, vilket är en slamkrypare det också).

Det här gör att jag tycker att tävlingen känns orättvis, matproffs tävlar mot amatörer, och det kommer påverka mitt omdöme av hela programmet. Om någon vet vilka regler som gäller exakt får ni gärna berätta det.

Jag vill understryka en sak, jag kritiserar inte någon av de två (icke namngivna) deltagarna, de verkar vara helt fantastiska både som personer och i köket.

Vad tycker du om Sveriges mästerkock? Och håller du med mig om kritiken av tävlingens regler?

3 svar på ”Fuskas det i Sveriges mästerkock?”

Kommentarer inaktiverade.