Gåsmiddag på Tennstopet

Gåsmiddag är som vi alla vet en skånsk tradition och trots att jag är uppväxt i Blekinge har jag aldrig någonsin upplevt det, tills nu alltså. Här kommer några noteringar från en gåsmiddagsrookie.

Den Edward Blom-eska restaurangen Tennstopet håller hårt på våra svenska traditioner, så även gåsmiddag alltså. Tillsammans med ett gäng andra matjournalister och bloggare fick jag prova på deras gåsmeny.

Första rätten vi fick in var svartsoppa, en helt ny bekantskap för mig. Buljong kokt med stora mängder armagnac, konjak och rödvin innan lite gåsblod får ligga med på slutet under svag värme. Tydligen ”en bra grej” att köra i blodet först på slutet om man inte vill att det ska koagulera. Hur smakade denna till utseendet allt annat än like-attraherande-på-Instagram-rätt då? Lite som en blandning mellan pepparkaka och blodpudding med en rejäl spritton. Jag tycker att det smakade rätt gott, problemet var konsistensen. Blodpudding och pepparkaka i smoothieform är inget min mun jublar av. Till svartsoppan fick vi gåskorv (leverpastejsfeeling, god), gåshals och gåshjärta.

Efter svartsoppa blev det dags för huvudrätten (bild överst i detta inlägg), stekt gås med stekt potatis och gräddsås. Snygg uppläggning på tallriken med extra gräddsås vid sidan om för den som gillar sås. Vi fick in både bröst och lår på tallriken, båda goda, men min favorit är nog ändå låret. Huvudrätten var jättebra, av någon anledning blev det inte för mäktigt, om det beror på att förrätten var i mäktigaste laget och att allt annat därefter känns “lätt” är oklart.

Sist ut på gåsmiddagen var en äpplekaka, Ingrid Marie och smörstekt kavring med vaniljsås. Äpplekakan var inte inte alls så som jag är van vid, kavringen gav en rostad ton som passade bra ihop med syran i äpplena och krämigheten och sötman i vaniljsåsen.

Tennstopets gåsmiddag serveras som trerätters, men det går också att plocka ut de rätter man vill ha. Om du vill ha två portioner svartsoppa så är det möjligt alltså. Annars är mitt tips att du hoppar svartsoppan, men tar in de andra två rätterna.