Glasprovning med Riedel

Förra veckan var In The Kitchen på glasprovning med österrikiska glastillverkaren Riedel och det var väldigt intressant.

Glasprovning kan vara det nördigaste som finns inom vin och det kan lätt avfärdas som hokus pokus. Därför var jag lite skeptisk när jag var på det första gången för ett år sedan och nu fick jag chansen igen. Men trots att jag inte är särskilt erfaren när det gäller vin så känner jag också enorm skillnad mellan olika glas.

Glasprovning med Riedel

Provningen var på Operakällaren i Stockholm och den som hade hand om det var Laetizia Riedel Röthlisberger från österrikiska glastillverkaren Riedel. Jag vet inte hur bra koll du har på Riedel, men kortfattat så grundades det redan 1756 och deras glas anses av många som världens bästa vinglas. Vinglas är bara vinglas för många, men i Riedels värld är det lite mer komplext, förenklat har man ett glas för varje druva.

Själva provningen bestod denna gång av tre röda viner med druvorna pinot noir, syrah/shiraz och cabernet. Alltså ett glas för varje druva. Först testade vi att dricka vatten ur alla tre glasen och det var lite skillnad, även om jag inte tycker det är något att skriva hem om. Sen testade vi varje vin i alla glasen och där märktes en markant skillnad, med fel druva i fel glas blev det riktigt strävt och surt i munnen.

Glasen vi testade var i Riedels Vitis-serie och vitis är förresten vinsläktet på latin. Sedan tidigare har vi glas i Vinum-serien hemma, fyra olika sorter, vi får se om det blir fler framöver.

Vad har du för glas hemma? Och hur viktigt tycker du det är med glas när du dricker vin?

Glasprovning med Riedel

Vi avslutade provningen med lite rosa Andre Clouet och jag tycker det smakade bäst i glasen för pinot noir.

Glasprovning med Riedel

Laetizia Riedel skålar med ett av de så kallade sommelier-glasen.