kockarnas-kamp-2013

Den här veckan börjar Kockarnas kamp 2013 att sändas och jag ser fram emot att se det. I år tävlar åtta kända kockar mot varandra och jag tänkte berätta lite om vad jag tror om programmet.

Jag ska villigt erkänna en sak innan jag börjar, första säsongen av Kockarnas kamp gick mig helt förbi. Om det beror på att jag inte är ett fan av tablå-tv i kombination med en mindre kärlek för TV4 Play är oklart, men jag såg det alltså inte.

Som koncept gillar jag Kockarnas kamp, tävling mellan riktigt duktiga kockar, men också lite kul historier från kockarnas karriärer (liknande det i Så mycket bättre till exempel).

Årets deltagare i Kockarnas kamp

Här nedan är årets deltagare i tv-programmet, informationen kommer från TV4.

Melker Andersson, 50 år, Stockholm. Melker är en av Sveriges mest kända kockar och driver ett krogimperium med en lång rad framgångsrika restauranger. Har bland annat vunnit silver i kock-VM Bocuse d’Or och tre gånger utnämnts till Kockarnas kock.

Karin Andersson, 33 år, Göteborg. Kom tvåa i Årets kock 2004. Tv-kock i Mitt kök tillsammans med Tommy Myllymäki. Kökschef på Brasserie Lipp i Göteborg.

Ulrika Brydling, 41 år, Stockholm. Semifinalist i Årets kock två gånger. Systern Carina tävlade i programmet förra året och tillsammans med henne drev hon i nio år restaurang Marmite i Åre som blev rankad som en av Sveriges bästa restauranger i White Guide.

Johan Jureskog, 37 år, Stockholm. Äger och driver Rolfs kök och restaurang AG som utsetts till Sveriges bästa köttkrog två år i rad. Johan har jobbat på stjärnkrogar i Paris och Sverige. Tilldelades gastronomiska akademins guldmedalj 2010 och blev Årets stjärnskott i White Guide 2009. Johan har vunnit både OS och VM i matlagning under de åtta år som han tävlade i Svenska kocklandslaget.

Jonas Lundgren, 35 år, Stockholm. Driver Restaurang Jonas på Kungsholmen. Fick utmärkelsen Årets stjärnskott i White Guide 2012. Kom tvåa i Kock-VM Bocuse D’or Lyon 2009. Har en lång internationell kockkarriär bakom sig.

Christer Svantesson, 67 år, Stockholm. Tog det franska köket till Sverige och startade tillsammans med Leif Mannerström restaurang Johanna som kom att revolutionera den svenska gastronomin. Är en legendar inom matlagning och har bland annat tilldelats Tore Wretmans guldmedalj och Gastronomiska akademins guldmedalj.

Håkan Thörnström, 46 år, Göteborg. Driver tillsammans med sin fru Thörnströms kök som 2011 fick en stjärna i Guide Michelin. Tävlade med svenska kocklandslaget 1988 och 1996. Jury i Årets kock sedan 2005. Vann 2009 tävlingen Årets Nationalrätt.

Anders Vendel, 42 år, Malmö. Driver ett flertal välrenommerade restauranger i Skåne, bland annat Sture i Malmö. Sitter med i juryn för Årets kock och vann silver i matlagnings-OS år 2000 och 2004 med Skånes regionala lag.

Mina kommentarer om årets deltagare

Det första som slår mig är att även i år har TV4 (eller produktionsbolaget) legat på latsidan, att bara två av åtta deltagare är kvinnor är långt från okej. Hoppas det blir skärpning till nästa år.

Jag har två favoriter i årets Kockarnas kamp, Johan Jureskog och Karin Andersson. Jureskog är min favorit eftersom att jag älskar hans restaurang AG och för att han hela tiden går sina egna vägar, ofta mot strömmen. Min andra favorit, Karin Andersson, har jag mindre koll på. Anledningen till att hon är min favorit är att hon är yngst i gänget och dessutom kvinna! Ytterligare en kul grej med Karin Andersson är att hon haft tv-programmet Mitt kök tillsammans med fjolårsvinnaren av Kockarnas kamp, Tommy Myllymäki.

Appropå kvinnor och Sveriges mästerkock

Och så råkade jag hitta en annan grej när jag surfade runt på TV4:s sajt, nye jurymedlemmen i Sveriges mästerkock. Anders Dahlbom är den tredje medlemmen efter avhoppade Per Morberg. Dahlbom är ett intressant namn och troligen mycket mer karismatisk än Morberg, men visst fan kunde man ha hittat en kvinna!

Om du vill läsa mer om min syn på manliga och kvinnliga kockar rekommenderar jag mitt inlägg med rubriken Var göms alla kvinnliga kockar?

Kommer du att kolla på Kockarnas kamp och vilka är dina favoriter?

(Bilden överst är från 2012, TV4 har inga pressbilder tillgängliga för mig) Nu har jag bytt ut bilden till en från i år istället.

Läs gärna mina reflektioner från varje avsnitt av Kockarnas kamp

Kockarnas kamp avsnitt 1
Kockarnas kamp avsnitt 2

2 svar på ”Guide inför Kockarnas kamp 2013”

 1. Hej! Tack för en bra blogg.

  Jag tror inte tv4 legat på latsidan, dels för att det är extremt aktuellt med jämställdhet i dag, och dels för att det finns hela två kvinnor med i tävlingen. Ration är (med allra, allra största sannolikhet) fruktansvärt mycket sämre i verkligheten och det är antagligen en försvinnande liten mängd duktiga, erfarna och kända kockar som är kvinnliga. Om man håller för namnen (och bara ser på meriterna, ej på kön) har Karin och Ulrika de minst imponerande beskrivningarna.

  Om man skulle börja kvotera in kvinnor skulle både tv4 och kvinnliga kockar förlora trovärdighet för de som tittar på programmen. Det finns en anledning till att även du som ogillar detta själv inte kom på så många kvinnliga kockar överhuvudtaget (”Var göms alla kvinnliga kockar?”).

  Det är ju givetvis bara onödigt för mig att ens påstå de faktum att detta bara är någonting kulturellt (i Sverige och världen). Det är mycket, mycket tråkigt.

  Jag vet dock att det finns en hel del kvinnliga souschefs i Sverige, men inser att de inte är lika kommersiellt gångbara som Tina eller säg, Melker.

  1. Ja, jag förenklar kanske det lite väl mycket, det är ju väldigt komplext precis som du skriver. Tack för en bra kommentar!

Kommentarer inaktiverade.