Fynd på bokrean

Här kommer min guide till bokrean för dig som är matnörd och ja, du behöver fler böcker om mat till bokhyllan. Den 26 februari börjar rean, men sedan några dagar kan man förboka sina böcker på nätet.

Man kan börja en text om bokrean på massa olika sätt, bland det vanligaste är att gnälla över att allting inte är som förr; inga nattöppna butiker, bara massa lågkvalitetsupplagor och så vidare. Det känns så jävla gjort. Så det bjuder jag inte på här, istället tipsar jag om mina favoriter. Det är ingen heltäckande guide alls, jag har bara kollat bokladorna Adlibris och Bokus utbud.

Om jag börjar att kolla på böckerna i kategorierna för mat & dryck hos Adlibris så handlar säkert 70 procent av böckerna om LCHF, Katrin Zytomierska och bantning. Rent skräp, mina tips är bortom det.

Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru

Scrollar vi lite så hittar vi Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru för endast 129 kronor hos Bokus (Hos Adlibris kostar den 149 kronor). Jag har faktiskt inte läst den men blir lockad när jag läser om den, formuleringen ”Mat som får en torsdag att smaka som en lördag” får mig på fall.

Mathias Dahlgrens bok Det naturliga köket

En annan bok jag är sugen på är Mathias Dahlgrens Det naturliga köket där denna grymma kock delar med sig av unika recept och berättar om sin syn på mat. Adlibris säljer den för 269 kronor och hos Bokus kostar den 249 kronor.

Boken från Frantzén/Lindeberg

Vandrar vi vidare i lyxrestaurangvärlden så lockar boken från Frantzén/Lindeberg med recept av Björn Frantzén och Daniel Lindeberg mig. Man kan läsa om deras matfilosofi och få deras tips i köket. Adlibris erbjuder Frantzén/Lindeberg för 289 kronor och hos Bokus kostar den 428 kronor (inte på rean alltså).

Mats-Eric Nilssons bok Döden i grytan

Den sista boken jag tänkte tipsa om är Mats-Eric Nilssons bok Döden i grytan, som är en uppföljare till succéboken Den hemlige kocken. Döden i grytan går till botten (no pun intended) med varför nästan all mat vi äter i Sverige är från industrin, råvaror verkar många ha glömt. Jag skäms, men jag har inte läst någon av Mats-Eric Nilssons böcker än, ska dock bli ändring på det. Adlibris säljer Döden i grytan för 59 kronor och Bokus erbjuder boken för 55 kronor, vill man komma ännu billigare undan så finns boken även som pocket.