Gulddraken 2015 – mina tankar om vinnarna

 

Andreas Ivarsson från In The Kitchen tycker till

Igår delade DN ut sitt krogpris Gulddraken och jag var självklart där på plats. Nej, jag bara skoja, hade tyvärr inte tid, men tänkte dela med mig av mina åsikter om vinnarna i de olika klasserna.

Här kommer listning av de olika kategorierna med nominerad och kommentar från mig.

Årets lyx

Vinnare: Oaxen Krog
Övriga nominerade: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren Matbaren, Oaxen Krog

DN:s definition av kategorin: Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte alltid att det är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om. Här serveras ofta en fast meny med många små serveringar, men i vissa fall finns möjligheten att bara äta just den där fantastiska favoriträtten med ett bättre glas vin som ensamt ackompanjemang.

Kommentar från In The Kitchen: Lyx är den kategorin som har enklast definition, det är ”lyxkrogar” och det bästa du kan få i Stockholm. Om jag hade fått välja helt fritt av restauranger i Stockholm hade jag också valt Oaxen Krog som vinnare, tyvärr har min plånbok bara tillåtit ett besök hittills.

Årets mellan

Vinnare: Fotografiskas restaurang
Övriga nominerade: Lilla Ego, Nook, Oaxen Slip

DN:s definition av kategorin: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Här kan det serveras fasta menyer, delikata mellanrätter eller klassisk trerätters – gärna med något gott att dricka i glasen. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala över en tusenlapp per person för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Kommentar från In The Kitchen: Mellan är lite snävare än lyx, DN har ändå definierat lite efter prislapp. Bland de nominerade känns Lilla Ego, Nook och Oaxen Slip väldigt tippade, att Paul Svenssons restaurang på Fotografiska skulle segla upp och till och med vinna den här klassen anser jag vara en stor skräll. Tyvärr har jag inte hunnit besöka den än, men med tanke på den kvalitet och värden som Paul Svensson står för känns det som en värdig vinnare. Jag är däremot en sucker för Nook och Oaxen Slip, två superbra och prisvärda restauranger.

Årets budget

Vinnare: Katarina Ölkafé
Övriga nominerade: Forno Auto, Kalf & Hansen, Phil’s burger, Snack bar

DN:s definition av kategorin: Stockholm vimlar numera små enkla – ibland mobila – matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt. En rätt kostar ofta runt en hundralapp, ibland lite mer – ibland lite mindre.

Kommentar från In The Kitchen: Budget måste vara den absolut jobbigaste klassen för Gulddraken-juryn, det finns så mycket som ryms där och det finns så mycket som är så bra. Inget ont mot Forno Auto och Phil’s Burger, men det känns lite väl sökt att det skulle vara med en foodtruck och ett hamburgarställe bland de nominerade… Och visst är Phil’s bra, men Bun Meat Bun i Farsta strand är minst en klass bättre. Katarina Ölkafé är ett roligt ställe som hyfsat tidigt gick i bräschen för uppkomlingen på Stockholms mackscen – Reuben Sandwich. Om vi snackar snabbmat (som budgetklassen verkar vara mycket) tycker jag personligen att Love Food Cafe är bäst i Stockholm.

Årets kafé

Vinnare: Café Pascal
Övriga nominerade: Brioche, Haga tårtcompani och bageri, Johan & Nyström, Kafé Esaias

DN:s definition av kategorin: Ett Stockholmskafé idag är något helt annat än vad det var för bara ett par år sedan och gränsar till både krog och bar. After work med alkohol? Lunch i klass med bra restauranger? Små virkade dukar och Rörstrandsretro? Allt erbjuds. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger, servicenivån vara kongenial med övrig upplevelse. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Kommentar från In The Kitchen: Tråkig kategori om du frågar mig, varför in i glödheta kan inte Gulddraken innehålla en renodlad konditori-kafé-kategori för? Sorry, nu blev det mer en recension av Gulddrakenklasserna…men det är så jag tycker. Om min definition gällt hade Haga tårtcompani och bageri varit en solklar vinnare, fantastiska bakverk i en lugn och skön miljö!

Årets bar

Vinnare: Pharmarium
Övriga nominerade: Shibumi, Erlands, Tweed, Metropol Palais

DN:s definition av kategorin: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs numera mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Den är en mötesplats där alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails, och man ska alltid få något mer än bara dryck för sina pengar. För Gulddraken är en bra bar stället vi går till först och aldrig vill lämna.

Kommentar från In The Kitchen: Enligt Gulddraken vill man aldrig lämna en bra bar, hmmmm, min plånbok ville lämna just Pharmarium efter bara någon drink. Visst var det bra drinkar, men aldrig värda så mycket pengar om du frågar mig. Shibumi (läs min recension här) borde vunnit priset som årets bar, mer prisvärda cocktails och fantastisk mat!

Sorry för avsaknad av bilder, men DN:s server med pressbilder låg nere när jag skulle publicera detta inlägg.

Vad tycker du om Gulddraken-vinnarna?

Ett svar på ”Gulddraken 2015 – mina tankar om vinnarna”

  1. Hej!
    Du missade hederspriset, För Årets sötaste 2015. Va det några andra nominerade eller har Dessert & Choklad Stockholm utmärkts på något speciellt sätt, förutom Gulddrakens motivering?

Kommentarer inaktiverade.