Hamburgare från Tweed i Gamla stan

Baren Tweed är senaste skapelsen från gänget bakom Djuret, Pubologi, Leijontornet osv. Som du kanske kunde gissa är väggarna helt täckta av just tweedmönster. Jag var förbi en eftermiddag och testade deras förträffliga hamburgare.

Miljön på Tweed i Gamla stan

Så här såg det ut inne på Tweed i Gamla stan, Stockholm, lite som om Kapten Haddock gått lös i Kanal 5:s Room service. Dock tror jag att den gode Haddock hade lagt tonvikten lite mer på rom än gin. Så här beskrivs Tweed på egna hemsidan:

Tweed är vår ytterst komfortabla bar. Innanför Djurets matsalar ligger vår ombonade dryckes-oas som en rejält vadderad innerficka. I denna tweedklädda komfort-salong kan man sjunka ner i välstoppade Chesterfield-fåtöljer och ägna sig åt en stunds (eller en hel kvälls) alkoholromantik.

 

Det var en mysig stämning inne på Tweed, skön musik, tänker lite tidigt 1900-tal. Man vill hänga här varje dag efter jobbet om det bara gick. En titt i menyn avslöjade ett fokus på animaliska rätter i prisklassen runt 60 kronor för enklare snacks till runt 900 kronor för rätter med stör-kaviar.

Men det var inget för mig denna kväll. Jag fokuserade på hamburgaren som Tweed kallar för Svenne style. Burgaren består av 200 gram grovmalen och träkolsgrillad entrecôte i sesambröd fyllt med rökt fläsksida, Västerbottenost, majonnäs, sallad, lök och tomat för 195 riksdaler. Inga tillbehör som pommes eller sallad till.

Hamburgare från Tweed i Gamla stan

Några bett in i hamburgaren såg den ut så här, härligt medium rare. Från första tuggan smakade det underbart i min mun, saftig och smakrikt kött, det rann ordentligt med vätska i pappret. Brödet var också väldigt bra, texturmässigt klarade det att fånga upp rätt mycket köttsaft och den söta smaken funkade fint. Den rökta fläsksidan smakade underbart, gav lite härlig sälta och rökighet till helheten. Den sista beståndsdelen i Tweeds hamburgare Svenne style, Västerbottenost är sedan tidigare en av mina favoritostar och den funkar klockrent även på köttmackor. Till burgaren fick jag en liten skål med grovkornig senap och en egenlagad ketchup med rejäl tomatsmak.

Sammanfattningsvis så är hamburgaren på Tweed riktigt bra, enligt mig en av de bästa i Stockholm bland finburgarna och i samma liga som mina favoriter på Pontus och AG. 195 kronor är inte speciellt billigt, men inte heller speciellt dyrt.

Värt att tillägga att jag senare på kvällen lurades med till Bröderna Olssons nya hamburgerbar och det var också en sorts hamburgare Svenne style, fast tänk dig torr hönökaka och torr köttfärslimpa. Väldigt läsvärd recension dock.

Vid bordet på Tweed i Gamla stan

Jag drack alkoholfri äpplemust till burgaren eftersom att jag senare på kvällen utsatte mig för en ginprovning.

Ett svar på ”Hamburgare på Tweed i Gamla stan”

Kommentarer inaktiverade.