Hemmagjord mandelmassa – smartaste sättet att göra den

Hemmagjord mandelmassa, hur gör man det egentligen? Jag har testat några olika recept som jag hittat på nätet (plus det min mormor rekommenderade för några år sen, sorry mormor, ditt recept vann inte…).

Varför ska man göra egen mandelmassa?

Om vi börjar i rätt ände, alltså, varför ända in i Helsingborgs hamn ska man göra egen mandelmassa? Det finns några argument för och här kommer fyra av dem.

1. Mandelmassa som säljs i slumpvis utvalda matbutiker är kass.

2. Om man väl hittar bra mandelmassa, till exempel den från Valdengården, så är förpackningen alldeles för stor. Jag köpte 1 kilo mandelmassa från Valdengården förra året och trots att jag är en semmelnörd av stora mått har jag ändå kvar halva förpackningen (tack gode gud har den inte blivit dålig).

3. Det här är inget viktigt argument, men ändock ett argument. Det är lätt att göra egen mandelmassa och man känner sig väldigt duktig också.

Tankar om recept på mandelmassa

Mandelmassa är en massa som består av mandel och socker som har sammanfogats, lustigt nog innehåller väldigt många recept på nätet en hel del annat. Äggvita är vanligt, med argumentet att det ska binda ihop. Det behövs inget bindemedel i mandelmassa! Om du kört mandel och socker i matberedaren tillräckligt länge blir det så kladdigt att det håller ihop ändå, plus att även äggallergiker kan äta mandelmassan. Sen har vissa recept lite bittermandel i och det kan vara bra, men samtidigt onödigt med en ingrediens till.

Förutom äggvita, så finns det en annan vattendelare i recept-på-mandelmassa-Sverige; ska man lägga mandeln i blöt eller inte. Efter att ha provat båda tycker jag att man ska låta mandeln ligga i blöt. Min uppfattning är att mandelmassan blir mycket fastare med blötlagd mandel, troligen beror det på den tillsatta vätskan.

Sist men inte minst ska man bestämma om mandeln ska skalas eller inte. Jag förespråkar att du ska köra med skalet på, men det är en personlig preferens.

Mitt recept på mandelmassa

100 gram mandel som legat i blöt minst 10 timmar
100 gram strösocker

Så gör du mandelmassa

1. Lägg mandel i blöt, minst 10 timmar.

2. Ta fram matberedaren.

3. Häll i blötlagd mandel och socker, kör i matberedaren tills du är nöjd med konsistensen.

4. Använd din mandelmassa i en perfekt semla!