Hemmagjort äppelmos – så gör du

Hemmagjort äppelmos

Äppelsäsongen är här och det är dags att göra lite gott, hemmagjort äppelmos om du inte redan hunnit med det. Tack vare en snäll svärmor (ja, såna finns), fick jag några kassar äpplen trots avsaknad av egna äppelträd, woohoo!

Det finns femtioarton olika metoder att göra äppelmos på, både vad gäller metod och ingredienser.

Metoder för att göra äppelmos

1. Kärna ur och rensa ”fula” och ruttna delar av dina äpplen, skär sedan ner i klyftor. Koka det på svag värme med lite vatten för att det ändå inte ska bränna. När äpplena är mjuka tillsätter du socker (hur mycket återkommer jag till) och låter det koka upp tills sockret har lösts upp. Sen kör du koket i matberedare eller mixer tills du har fått mos.

2. Ta bort ”fula” och ruttna delar av dina äpplen (utan att ta bort kärnor) och skär sedan ner i klyftor. Lägg klyftorna i en kastrull med lite vatten i botten och låt det koka sönder på svag värme. Ta sedan fram din assistent kör koket med passertillsats (eller liknande). Koka upp det passerade koket tillsammans med socker och så får du färdigt äppelmos.

Själv föredrar jag metod nummer 1, då slipper man rensa en passertillsats på kärnhus och annat. Smakmässigt tror jag inte att det blir någon skillnad.

Hur mycket socker har man i äppelmos?

Sockret är ofrånkomligt i hemmagjort äppelmos, det är anledningen till att hållbarheten blir så bra, bästa konserveringsmedlet. Hur mycket socker man ska ha i är väldigt olika, men jag valde att gå på Äppelfabrikens rekommendationer (läs varför deras bok är ett måsteköp!), de rekommenderar 280 gram socker per kilo äpplen.

Öka hållbarheten på äppelmos

Det viktiga är att du desinficerar burkarna, gör bara så här.
1. Diska burkarna ordentligt.
2. Kör burkarna och lock i ugnen på 100 grader i minst 15 minuter för att döda alla bakterier. Och nej, plastburkar är inte att föredra.
3. Häll upp nykokt äppelmos i varma burkar (jag brukar plocka direkt från ugnen), fyll upp ordentligt, skruva på lock och sätt upp och ner för att vara på den säkra sidan.

Äppelmos är supergott att ha i filen, gröten, göra desserter på och ha som tillbehör när man äter middag. Vad brukar du använda äppelmos till?

3 svar på ”Hemmagjort äppelmos – så gör du”

  1. Annars kan man ju frysa det också, då kan man snåla på sockret om man vill. En annan variant är att krydda moset med t.ex. kanel, kardemumma och ingefära. Då får man ett ”juligt” mos att ge bort i julklapp.

Kommentarer inaktiverade.