Hirams gröna kokbok

Hirams gröna kokbok är en vegetarisk kokbok som innehåller recept av legendariska matskribenten Märit ”Hiram” Huldt och jag har läst den.

De flesta moderna kokböcker innehåller bilder som stylats mer än värsta fotomodellen och clean design för att det ska tilltala vår tid. Hiram gröna kokbok är något helt annat, något så ovanligt som en kokbok från 2013 som helt saknar bilder. Funkar det verkligen? Ja, och jag ska förklara varför.

Jag är lite för ung för att minnas Märit ”Hiram” Huldt, men en snabb googling på hennes namn får mig att jämföra henne med en svensk Julia Child, fast vegetarisk. På Wikipedia finns lite intressant information:

Efter att ha vunnit en matpristävling blev hon 1955 matskribent i Svenska Dagbladet. Under signaturen Hiram utövade hon under de följande 25 åren stort inflytande över matlagningen i de svenska hemmen. ”Hiram” illustrerade även själv sina artiklar med finurliga teckningar. Hon drog sig tillbaka 1980. Signaturen valde hon efter namnet på en av familjens hundar, som i sin tur fått sitt namn efter en forntida kung i Tyros, omnämnd i Bibeln, i 2 Samuelsboken 5:11. Hiram har utgivit många kokböcker som tryckts i många och stora upplagor. 1983 invaldes hon, som första kvinna, i Gastronomiska akademien (Tallrik 13) Hon var under många år medlem i Lilla Sällskapet. 2002 gav Posten ut ett frimärke med hennes porträtt.

Hirams gröna kokbokUnder sin karriär som matskribent gick hon hela tiden sin egen väg. Recepten är inte tydligt uppstaplade som det är lite av en hygienfaktor i en kokbok. Hiram ville gå sin egen väg och bjöd på längre beskrivningar där hon skriver om hur hon har tänkt med receptet, precis på det sätter är det i boken Hirams gröna kokbok.

Boken innehåller runt 130 recept, jag har faktiskt inte testat ett enda och kanske gör jag aldrig det om jag ska vara ärlig. Istället för en klassisk kokbok ser jag Hirams gröna kokbok som en källa till inspiration de dagar jag måste ha lite vegetarisk vägledning.

Några exempel på recept är dock österrikisk potatissoppa, friterade lökringar, spagetti Zoagli, ostlåda med valnötter och jordgubbsmaräng. Tittar man lite närmare på recepten så finns det allt från enkla förrätter och sallader till varmrätter och en hel del desserter.

Läs mer eller köp Hirams gröna kokbok på Adlibris eller Bokus.