Besök på Helsingfors enda hawaiianska restaurang

Gatan utanför Hoku i Helsingfors

Första kvällen i Helsingfors hade vi bokat bord på Hoku, Sjömansgatan 18 i området Rödbergen (Merimiehenkatu 18 i Punavuori på finska), precis som mexikanska taquerian Cholo är det också en oväntad typ av restaurang att hitta i den finska huvudstaden. Hoku startades av Ryan Shibuya som växte upp på Hawaii och hans ambition är att servera samma typ av mat som han fick hemma.

Ölen Kona Big Wave i ett glas på Hoku i Helsingfors

Under tiden vi ögnade igenom menyn tog jag in en öl, självklart valde jag en från hawaiianska bryggeriet Kona Brewing, Kona Big Wave Golden Ale. Ölen hade en fräsch smak med diskret humlebeska och toner av grapefrukt.

Tallrik med snow crab croquets, citronmajonnäs och kålsallad.

Första rätten vi tog in var förrätten Snow Crab Croquets, bollar av mosad potatis, snow crab (svenskt namn verkar inte finnas, läs mer på Wikipedia) och majskorn som panerats i panko och sedan friterats. På tallriken låg även citronmajonnäs och en kålsallad.

Halverade Snow Crab Croquets på Hoku i Helsingfors

Pankofriterat går alltid hem för mig och visst var mina Snow Crab Croquets goda (särskilt med citronmajonnäsen), men det var lite snålt tilltaget med krabbköttet. Om krabban var så dyr i inköpspris, då kunde Hoku höjt priset med några euro bara.

Bibimbap på Hoku i Helsingfors

Menyn var en mix av ”ostasiatiska” och hawaiianska rätter och jag fastnade för bibimbap, något jag inte ätit på väldigt länge. För att vara bibimbap var det fint upplagt med gurka och morötter som stack ut under det stekta ägget som toppats med den sötstarka såsen. Det kändes lite lustigt att äta bibimbap med vanliga bestick innan jag började, brukar ju vara pinnar som är standard. Hur smakade den då? Rätten var ordentligt kryddad med chili och rätt söt, men inte för söt (vilket den rätt ofta är) och de olika beståndsdelarna som ris, grönsaker, kött och ägg var bra tillagade utan att vara närheten av överkokta/torra.

Det enda negativa med besöket på Hoku var att personalen denna kväll var lite väl avslappnade, efter de plockat våra varmrättstallrikar satt vi och väntade i säkert 10-15 minuter utan någon kontakt. Vi var sugna på Hokus kokospannacotta, men eftersom att det drog ut på tiden begärde vi in notan till slut istället.

Hoku i Helsingfors är en avslappnad restaurang som serverar stabil mat med bra prisnivå och jag rekommenderar ett besök där nästa gång du är i området. Vi bokade bord, efter rekommendationer från personal på vårt hotell.

Ett svar på ”Besök på Helsingfors enda hawaiianska restaurang”

Kommentarer inaktiverade.