Hummerfond – så gör du egen

Hummerfond från grunden

Hummerfond gör du väldigt enkelt själv och den blir riktigt god också. Följ mitt recept så har du en fantastisk bas när du ska göra hummersås (prova gärna mitt recept), hummersoppa eller något annat som ska ha mustig hummersmak.

Mitt recept baserar sig på att du har skal från två humrar, har du fler blir det så klart ännu mer intensivt.

Ingredienser hummerfond

Hummerskal
1 gul lök
1 morot
1 Selleri eller andra rotfrukter
4 msk tomatpuré
Örter (dragon, timjan eller basilika brukar bli bra)
Spansk peppar eller chili
Vitt vin
Vatten

Så här gör du hummerfonden

1. Börja med att dela hummerskalen i mindre bitar, så smakerna verkligen kan (typ) koka loss.

2. Lägg skalen och grönsakerna i en ugnssäker gryta (jag använde den jag kokade fonden i) och låt det gå i ugnen i ungefär 30 minuter på 200 grader.

Hummerskal som ska bli hummerfond

3. Nu börjar fondkokandet på riktigt. Häll i tomatpuré, örter, de heta kryddorna (chilin), vitt vin (kör 2 deciliter ungefär) och vatten så det täcker ordentligt. Sen låter du det koka i 30-40 minuter.

Ej reducerad hummerfond

4. Snart klart. Nu ska du bara sila bort grönsakerna och hummeskalen. Låt det du silar rinna ner i en tjockbottnad gryta som du ska reducera (låta vätskan koka bort) fonden i tills den blir tjock, ungefär som gräddsås.

Hummersås som är riktigt god

5. Grattis, nu har du gjort en jättegod hummerfond! Om du har hummerkött kvar hemma kan du till exempel göra en god hummersås och servera den med pasta, prova gärna mitt recept på hummersås.

Smart sätt att spara hummerfond på

Smart tips! Häll i resterna av fonden i en isbitsform, när du fått frysta kuber lägger du det i en ziplockpåse som du har i frysen.