Samsung Galaxy Camera framifrån

Nu kommer lite oväntad läsning här på In The Kitchen, nämligen ett test av en kamera. Vad fan har kameror med mat att göra tänker du? Egentligen ingenting, men det finns ändå en koppling som är intressant.

Jag har en bakgrund som teknikjournalist och jag jobbade under flera år på Sveriges största (och bästa om du frågar mig) pryltidning M3, där jag ledde tester av nya prylar som kameror till exempel. Nu jobbar jag inte på M3 längre, men utifrån min prylbakgrund blev jag sugen på att testa Samsung Galaxy Camera ur en matbloggares perspektiv, där har du kopplingen.

Normalt sett använder jag två kameror när jag tar bilder för användning på In The Kitchen, en tung systemkamera (Canon EOS 7D med fast 40 mm-objektiv) och en Android-mobil (HTC One X för tillfället). Jag tycker den utrustningen fungerar bra, systemkameran används primärt när jag plåtar hemma och Android-mobilen hänger med ”ut på fältet” eftersom att den är så lätt.

Det tråkiga med Android-mobilen är att den inte har optisk zoom samt blir rätt dålig så fort det är lite halvljus miljö (räcker med en halvdunkel inomhusmiljö för att man ska märka det). Därför blev jag glad när Samsung presenterade en kompaktkamera med Android i, smarta mobilens funktioner och appar i en vanlig kamerakropp.

Uspar inför testet av kameran var tillgång till appar som Dropbox och Instagram, optisk zoom samt troligen bättre skärpa än vad jag kan få i mobilen. En fundering jag hade var om Samsung Galaxy Camera var tillräckligt smidig i formatet för att följa med i fickan utan att det skulle bli problem. Och slutligen, är jag sugen på att köpa en efter att jag har testat.

Samsung Galaxy Camera med objektiv maxzoomat

Storleksmässigt är Galaxy Camera rätt så mycket större än en smart mobil och det beror troligen mycket på att den har en bamsestor pekskärm (4,8 tum) samt ett objektiv som kan zooma 21x (brännvidd 4,1 ~ 86,1 mm). För min personliga smak är den lite för stor, jag behöver inte så stor brännvidd eller skärm och förhoppningsvis kommer en till version som är lite mindre.

Bild tagen med Samsung Galaxy Camera - fin utsikt över en kanal i Amsterdam

Jag testade Galaxy Camera under en weekend i Amsterdam för några veckor sedan, bilderna blir mycket skarpare än vad motsvarande bilder hade blivit med mobilen. Kameran är också bättre på att hantera lite mer dunkelt ljus, men inte så bra som jag trodde ändå.

En helt okej kameradel i kameran alltså, men hur fungerar ”mobildelen” då? Det går rätt snabbt att navigera på pekskärmen och det känns som att Galaxy Camera har tillräckligt med prestanda för att klara Instagram och surfning (kanske största användningsområdena efter själva fotograferandet). Jag gillar också det faktum att kameran kör Android eftersom att jag då enkelt kan installera mina favoritappar som redan finns på mitt Google Play-konto.

Sammantfattningsvis så gillar jag verkligen Samsung Galaxy Camera, den tillför något nytt till kamerasegmentet. Tyvärr är den lite dyr, jag vill inte lägga strax över 4 000 kronor på en till pryl jag ska bära med mig (mobilen måste ju ändå hänga med i fickan) och formatet är lite väl stort. När Samsung kommer med en Galaxy Camera med kanske en 3-tumsskärm, mindre fokus på zoom och lite lägre pris så slår jag till.

Transparens: Jag har lånat kameran av Samsung och jag får inget betalt för att skriva om den om du undrar, detta är mitt ärliga omdöme.