Instagram

Jag tänkte prata lite om Instagram och mina tankar om den sociala bildtjänsten. Idag har Instagram mer än 100 miljoner användare (och 600 000 av dem är svenskar, september 2012. Källa: Helalf.se) och det är en av världens största sociala bilddelningstjänster (hur man nu definierar det).

Mitt förhållande till Instagram är inte särskilt enkelt. Jag skaffade konto på Instagram oktober-november 2010 och är enligt sajten Idego användare nummer 512 976 (och därmed en av de 0,18 % första användarna). Idag räknas mina bilder till 449 stycken, inte så många med tanke på att jag varit medlem på Instagram i mer än två år. Anledningen till ett så lågt antal bilder är att jag varit en riktig periodare.

I början var det häftigt att bara dela bilder med coola filter, då var det Hipstamatic som gällde (fråga hur många av dina kompisar som minns Hipstamatic idag…) och som jag minns det kunde man inte vara lika social med bilderna i den appen. Samtidigt var jag också lite skeptisk till Instagram, vad är det bra för typ. Som jag minns det var Maja Larsson (lustigt nog avslutade hon sin relation med Instagram för ett tag sen) den som frälste mig totalt.

Efter det så hade jag som mål att ”bara ta snygga bilder” på Instagram, så här i efterhand vet jag inte hur väl jag lyckades. Nästa fas skedde när jag bytte till Android-mobil, då fanns inte Instagram till det operativsystemet. En tid av total inaktivitet följde.

I april 2012 kom äntligen Instagram i en version för Android, yes! Lustigt nog var många Iphone-användare motvilliga till det, ”Android-folket har ju så dålig smak”. Sedan min comeback på Instagram har jag blandat ömsom vin, ömsom vatten. Lite matbilder, en del trams och lite bilder från alla resor.

Rubriken på detta inlägg då? Ja, nu kommer jag till den. Jag tycker att Instagram har mognat så pass mycket nu nästan två och ett halvt år efter att den lanserades. Det finns flera tjänster runt om (exemplevis Statigram och INK361), vi användare har lärt oss använda taggar (ja, en del kanske lite väl mycket) och Instagram har fått trevliga funktioner som exempelvis fotokartan.

Jag har inte haft någon direkt strategi/tanke bakom mina Instagram-bilder, men nu ska det bli ändring på det. Bort med alla randombilder och mycket mer kopplat till restaurangbesök och saker jag lagar till i köket. Och om du tycker det är för mycket mat i mitt flöde, plocka bort mig då, det är helt okej.

Som en liten förstudie frågade jag folk på Facebook-gruppen Bak- & Matbloggar om hur medlemmarna där använder Instagram.

Till exempel Lisa Lundqvist-Obing från Sockerrus skriver:

”Tyckte det var ett kul sätt att kunna förmedla det jag gör med nästan bara bilder. Jag tycker att man får kontakt med människor på ett helt annat sätt än via bloggen och det är jättekul! Dessutom ett smidigt sätt att lätta hålla sig uppdaterad av vad alla andra gör”

 

Håkan Liljekvist från Recepten.nu skriver:

Personliga bilder med allt möjligt ur mitt universum varav mat är en stor del.

 

Det är intressant med vilken spännvidd det finns mellan folks syften och just det tycker jag är så fantastiskt med Instagram. Var och en av alla användare kan skapa sitt eget Instagram, det är ingen som bestämmer vad någon annan ska lägga upp eller varför.

Som avslutning tänkte jag tipsa om några intressanta mat- och bakbloggare som ni kan följa på Instagram. Skriv gärna en kommentar om du vill bli inlagd så fixar jag det.

Vad tycker ni är bra och dåligt med Instagram? Skriv gärna det i kommentarerna.


White Chocolate Cupcakes, filled with rasberries and topped with Rasberry Whipped Cream Cheese Frosting av @mariascupcakes och bloggen Marias Cupcakes.


En liten julegran… av @bagerskan och bloggen Bagerskan.


Love making wedding cakes. Can’t hardy wait until my next one av @sockerrus och Sockerrus.


Simple raspberry spice cake #cake av @louise_spis och bloggen Louise’s Spis.


Räkpasta med citron, vitlök och ruccola typ av @kvinnan och bloggen Kvinnan.


Orange macarons av @ulmavi och bloggen Från sött till salt.


Slottsstek och potatis #mat #foodporn #stek #food av @Receptbyran och bloggen Receptbyrån.


Paj bortskänktes snarast, jag behöver hjälp.. Åtminstone en!! #ätitförmycketpaj #efterr ätt #gott #keylimepie #dessert #eatentoomuchpie Please somebody come and take away at least one of my pies..!! av @madebymary och bloggen Made by Mary.


Ett fantastiskt bröd av @hakis och bloggen Recepten.nu.


Plankstek med kantarellsås och ett amaronevin från 09! #lördagsmys av @tartparadiset och bloggen Tårtparadiset.


Mini #cupcakes for work tomorrow #baking av @andreasivarsson och bloggen Kakbloggen samt In The Kitchen (som du just nu surfar på).

5 svar på ”Instagram ur en matbloggares synvinkel”

 1. Jag tycker att Instagram är så härligt eftersom jag kan få följa mina idoler inom mat- och matfotografi. Kommentera och få respons från människor med samma intresse och faktiskt till och med från min idol Jamie Oliver. 😀 Jag känner att Instagram är ren kärlek mellan människor med samma intresse. Inte följer jag någon som bara tar plutmunsbilder på sig själv, sina naglar eller hen som gillar att fotografera bilar. Näe, jag följer folk som är galet bra på naturfotografi, mat, design och som inte kan få nog av att fotografera sin älskade hemstad i spännande vinklar, eftersom det är det jag gillar. Jag får energi av dessa människor eftersom en bild säger mer än tusen ord. Det är dock lite synd att det har börjat spammas av ”getmorefollowers”-konton eller andra konton som bara vill göra reklam för att tjäna pengar hit och dit, men dom blockar jag så gott det går. Gillar ni att se foton på mat, mat och åter mat. Lite familjebilder och en och annan färgglad blomma i motljus. Då är du välkommen till mig. @ulmavi

  1. Intressant. Jag funderar om nästa steg i min process ska bli att jag rensar folk som är ointressanta.
   Jag håller verkligen med dig om att getmorefollowers-konton är ett ofog, körde till och med med privata bilder ett tag på grund av det.

   1. Jag känner att det finns så många intressanta människor där ute att jag inte hinner scrolla genom en massa tråkiga. 🙂 Brukar rensa igenom var tredje månad kanske. Det är inte så kul att se samma typ av bild inlägg efter inlägg heller även om det var intressant till en början.

 2. Heeej!

  Vilket bra inlägg, me like! Jag älskar instagram då den bjuder in till inspiration och värme direkt från livet! Om man är intresserad av mat och allt som hör det till finns det hur mycket att finna där! Heja instagram säger jag! Besök gärna min blogg. http://www.alastina.se

Kommentarer inaktiverade.