Kärna eget smör är enkelt

Inspirerad av smörkungen Johan Hedberg testade jag att kärna eget smör för några veckor sedan och jag tänkte berätta hur jag gjorde om du själv vill prova.

Du behöver grädde, en bunke och visp (helst eldriven).

Börja vispa grädde, tills den blir tjock och då vispar du lite till.

Ganska fort kommer du hamna i stadiet fan-jag-övervispade-grädden (som vi alla upplevt några gånger), och det är meningen.

Fortsätt vispa tills det börjar vätskas i bunken, vätskan som bildas är kärnmjölk och det andra är smöret. Vispa tills du inte kan få ut mer kärnmjölk och häll sedan kärnmjölken i ett glas (använd till matlagning, bakning eller varför inte bara till ett glas väldigt god O’boy?)

Nu är du nästan klar, du ska bara tvätta smöret först. Tvättning gör du genom att hälla iskallt vatten i smörbunken och sedan knåda smöret så att vattnet blir grumligt. Byt vatten några gånger tills det inte blir grumligt längre och sedan är ditt smör färdigt.

Så här efteråt känner jag att det var väldigt lätt att göra eget smör, men jag kommer nog inte att göra det mer än vid lite speciella tillfällen eller när jag får lite grädde över som är bortom vispgrädde-stadiet.

Det blir mer smörläsning i veckan, jag kommer recensera Johan Hedbergs nya bok Smör.

Brukar du kärna eget smör?

2 svar på ”Kärna eget smör är enkelt”

Kommentarer inaktiverade.