Kockarnas kamp 2013

Nu har höstens stora mattävling kört igång, Kockarnas kamp 2013 avsnitt 1 har visats och här kommer ett referat med lite reflektioner. Varning för spoilers!

Åtta av Sveriges absoluta mästerkockar (skrev en guide där jag berättar om alla deltagare) samlades på en väldigt vacker gård nere i Skåne för några veckor av tävling mot varandra. Direkt var det mycket fokus på legendariske Christer Svantesson, skulle han åka ut direkt alltså? Så var det inte riktigt, det var nämligen inte någon som åkte ut i första avsnittet.

Efter att kockarna anlänt och myst lite var det dags för första tävlingen. Kockarnas delades in i två lag som skulle göra köttbullar från grunden. Från en hel bit nöt (kan det ha varit högrev?) skulle varje lag rulla 100 köttbullar efter att ha malt köttet, hackat löken och blandat samman köttbullesmeten. Christer Svantesson tog befälet direkt, tyvärr lyckades dock inte hans lag att vinna.

Christer Svantesson fick också äran att vara hedersgäst, att de andra kockarna lagade en meny till honom. Inte helt oväntat valde han väldigt klassiska rätter. Till förrätt hans egen specialrätt; Hummer Johanna, anka à l’Orange till varmrätt ankbröst och tarte tartin till dessert.

Efter att ha sett det första programmet av Kockarnas kamp frågar jag mig om det verkligen är kul att titta på när folk äter? Ja det är det, men det är inte det som är det intressanta, utan att lyssna på när dessa stjärnkockar berättar om sig själva och om maten. Allra bäst i detta avsnitt var diskussionen om guilty pleasures, sånt man skäms för att äta. Bland de ”fula grejerna” fanns O’Boy, McDonald’s, mandelmassa och Dennis hot dog.

Varje avsnitt av Kockarnas kamp avslutas med en medaljtävling. I det allra första avsnittet handlade det om att stycka en stor bit nötkött. Det var en tävling som borde passa köttomanen Johan Jureskog (AG och Rolfs kök) allra bäst. Skulle han palla för trycket? Visst tog han hem den tävlingen.

Jag gillade Kockarnas kamp 2013 avsnitt 1, det känns lite som Så mycket bättre fast med kockar. Inför kommande avsnitt hyser jag en förhoppning om att det också ska lagas till mycket vegetariskt också. Får se hur det blir med det?

Vad tyckte du om första avsnittet?