Kockarnas kamp 2013

Dags för Kockarnas kamp 2013 avsnitt 2 och dags för den första kocken att kasta in handduken. Här kommer mina reflektioner från avsnittet, varning för spoilers.

I detta avsnitt känder Ulrika Brydling lite press, förra säsongen var hennes syster Carina Brydling den första som åkte ut från Kockarnas kamp. Ulrika ville inte upprepa den bedriften.

Medaljtävlingen i Kockarnas kamp avsnitt 2 handlade om att vispa ihop en maräng på kortast tid, testet var att hålla skålen med marängen upp och ner över sitt huvud. Jag vet inte riktigt om jag hade en favorit inför tävlingen, det är kanske inte så många kockar som brukar lyfta fram deras feta marängvispar-skills. Skulle jag plocka en favorit så var det nog energiske Jonas Lundgren eller möjligen Ulrika Brydling som specialtränat på just denna gren inför Kockarnas kamp.

Tävlingen startade och min första notering var hur himla många olika stilar det fanns bland kockarna när det kom till en så basal grej som att knäcka ägg.

Håkan Thörnström var den som segrade med medalj denna gång, men vem skulle bli jumbo? Den lite äldre Christer Svantesson? Jepp, åldern tog nog ut sin rätt och Ulrika Brydling klarade sig alltså.

Mitt favoritinslag i Kockarnas kamp är inte tävlingarna, utan middagarna. I Kockarnas kamp 2013 avsnitt 2 var det Johan Jureskogs tur, med fokus på kött. Hans meny bestod av krispiga grisfötter, brässerade oxkinder och romrussinglass till efterrätt, väldigt rustik och tung mat. Det var intressant att se hur de andra kockarna tolkade hans meny. Det jag saknar i Kockarnas kamp är mer snack från middagen, formatet tillåter inte att vi ska få höra längre diskussioner. Kanske hade det kunnat läggas upp på nätet som extramaterial istället. Just i fallet med Jureskog hade det blivit extra intressant, han har nämligen väldigt starka åsikter om det mesta.

Andra tävlingen handlade om att stycka en kyckling på kortast tid, något som borde vara enkelt för de flesta kockarna (säger jag som lekman…). Förloraren skulle möta Christer Svantesson i veckans duell.

Direkt i tävlingen blev det dramatiskt när Anders Vendel skar sig i handen, trots det blev han färdig först. I slutet av tävlingen blev det en intensiv duell mellan Ulrika Brydling och Jonas Lundgren, vem skulle torska? Ulrika Brydling blev färdig sist, men så lätt var det inte, styckdelarna skulle kontrollräknas först.

Efter kontrollräkning stod Håkan Thörnström som vinnare, andra grensegern i detta avsnitt och Johan Jureskog hamnade på andra plats. Tyvärr hjälpte inte kontrollräkningen Ulrika Brydling och hon skulle få möta Christer Svantesson i veckans duell.

I såsduellen stod brunsås på schemat, denna svårdefinierade, ursvenska sås. Just brunsås var en vattendelare bland kockarna, Christer förespråkade en gräddlös variant, medan Ulrika tyckte att grädde absolut skulle ner i grytan. Till slut vann Christer Svantesson tävlingen och katastrofen var ett faktum för Ulrika Brydling, som första kock fick hon lämna Kockarnas kamp 2013.