Köttskatt

Idag är en av de stora nyheterna att Jordbruksverket vill införa köttskatt i Sverige, fast det är inte riktigt så enkelt.

Läser man Jordbruksverkets pressmeddelande så står det tydligt (redan i ingressen) att man inte vill föreslå någon köttskatt. Trots det så drar bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet på det, eller har tidningarna rätt?

Läser man rapporten från Jordbruksverket så hittar man bland annat stycket:

Det räcker troligen inte med frivilliga åtgärder för att nå klimat- och miljömålen.
Frivilliga åtgärder behöver kompletteras med offentliga styrmedel. Administrativa styrmedel i form av tvingande regler samt ekonomiska styrmedel som miljöskatter
och subventioner är möjliga alternativ, men bör i första hand införas på EU-nivå.

Lite dubbla signaler från Jordbruksverket alltså. Efter att ha skummat igenom rapporten lite snabbt så nämns även en allmän koldioxidskatt/miljöskatt på andra livsmedel än kött, men rapportens fokus är på kött.

UPPDATERING: Jordbruksverket för ett resonemang med för- och nackdelar, bland annat kommer man fram till att Sverige bör överväga en ”köttskatt”. Jag tycker det låter som ett förslag, men samtidigt är förslag i den här kontexten att ”myndigheten föreslår införandet av köttskatt” (källa: Martin Wicklin på Twitter). Sammanfattningsvis: Inget förslag om köttskatt från Jordbruksverket, bara ett övervägande.

Och Jordbruksverket lyfter också fram att miljöskatter för livsmedel måste införas på EU-nivå för att det ska få någon effekt. Inte så troligt att Sverige kan få igenom det, köttbönderna i Irland, Danmark och Tyskland skulle troligen missgynnas för mycket av det.

Men om vi bortser från det så tycker jag det finns en annan viktig poäng med rapporten, att vi i Sverige äter alldeles för mycket kött. Jag är tyvärr en av de skyldiga som en stor karnivor, men det senaste halvåret har jag börjat tänka att jag måste minska mängden kött i min kost. Ett av mina löften för 2013 är att äta mindre mängd kött och lära mig laga mer vegetarisk mat, egentligen tycker jag att alla borde ha det som ett löfte.

Alla svenskar (som inte är vegetarianer/veganer/etc) borde minska sin slentrianmässiga köttkonsumtion. Det här att vi måste äta kött i mängder för att få i oss massa proteiner osv är bara en myt, de flesta kan utan problem skära ned på köttmängden. Om vi gör det så sparar vi troligen en del pengar, mår mycket bättre (ja, det är jobbigt för våra kroppar att bearbeta kött och du kommer kompensera minskad andel kött med grönsaker) och på köpet minskar vi mängden koldioxidutsläpp (ja, svenskarna är bara en bråkdel av kineserna/amerikanerna/insert_annat_stort_land, men någon måste börja). Viktigt att påpeka också, jag kommer inte bli vegetarian, men försöka bli mer noggrann med att välja lite ”bättre kött” istället och svenskt kött är alltid förstavalet för mig sedan länge.

De flesta personer i min närhet som jag pratat om vegetarisk mat vill äta mer vegetariskt, det är inte där skon klämmer. Problemet för de flesta är att man knappt lagat någon vegetarisk mat alls och det finns så mycket fördomar om vegetariskt. Jag är också en av de personerna, men nu har det blivit ändring på det. Under sju dagar kan du läsa intervjuer med ”vegetariska experter” som kan få dig att ta steget till en kost med mindre mängd kött (ja, du behöver inte utesluta köttet om du inte vill). Jag kommer också ge dig en hel del vegetariska recept som du kan prova och det är så långt bort från linsbiffar och böngrytor man kan komma.

Fredrik Wass försöker äta med vegetarisk matFörst ut att intervjuas är journalisten Fredrik Wass som har ett liknande utgångsläge som jag när det gäller kött. Sen fortsätter intervjuserien med en person om dagen.

Vore väldigt kul med en diskussion om vad du tycker om Jordbruksverkets förslag och kan det till och med vara så att du inte håller med mig om att man ska äta mindre kött?

Ett svar på ”Köttskatt i Sverige”

Kommentarer inaktiverade.