Kroppkakor från Blekinge

Jag äter inte bara hamburgare gjorda på högrev, tacos från La Neta eller Texas chili som kokat längre än vad man får vänta i kön för att komma in på Flippin’ Burgers. Ibland är det betydligt mindre hipp mat än så.

Ikväll var det precis ett sånt tillfälle, då blev det nämligen kroppkakor med grädde. Jag kanske inte har berättat om att jag kommer från Blekinge (byn Rödeby utanför Karlskrona), där härskar kroppkakorna, ja man kan till och med få kroppkakor när man går på allsvensk ishockey i det lokala hockeytemplet/ladan Telenor Arena.

Men kommer inte kroppkakor från Småland och Öland undrar du? Ja, den gamla kött- och potatisbollen äts även i Blekinge. Självklart finns det regionala skillnader för hur kroppkakan tillagas på Öland eller i Blekinge.

Blekingekroppkakorna, även kallade gråa kroppkakor, innehåller nästan bara råriven potatis och endast en liten mängd mjöl. Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. Smålandskroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen. Dessa kroppkakor blir ljusare till färgen. Gotländska kroppkakor görs nästan helt på kokt potatis och blir vita. I Blekinge och Öland finns varianter på kroppkakor som istället för tärnat fläsk har antingen sjöfågel eller ål som fyllning. En version, kallad ”blinning”, är en kroppkaka utan fläsk eller lök. I många kroppkakor ingår kryddpeppar som ger en karaktäristisk smak.
Källa: Wikipedia

Jag ser på den älskade degbollen som en blekingsk variant på kinesiska dumplings och ukrainska piroger. Precis som i Ukraina och Kina använde de blekingska bönderna vad man hade för att fixa till en kulinarisk upplevelse när det var fest. I Blekinge var det potatis och fläsk (eller ål, sjöfågel och kanske till och med häst…) som gällde.

Kroppkakor från Blekinge

Världens bästa kroppkakor får du på Gärdesvägen i Rödeby, i min mormors kök. Väldigt subjektivt alltså, det finns tusentals olika recept på maträtten, det enda vi fans är överens om är att vår egen mormor/mamma/farmor gör de bästa vi har ätit.

I min släkt äter vi kroppkakor med grädde (eller gräddmjölk) och lingon. Inget annat. Grönsaker? Nej! Garnering? Nej! De gråa rackarna toppas bara med lite grädde.

Att förklara storheten i rätten är nog omöjligt, för att uppskatta smaken måste man nog vara uppfödd med kroppkakor.

Kroppkakor från Blekingekroppkakan

Kvällens delikatesser kom från företaget Blekingekroppkakan som är ett av få företag (säkert enda) som säljer det grå guldet i vanliga mataffärer. Jag var i Karlskrona under gångna helgen och passade på att smuggla med ett paket till Stockholm för min höga njutnings skull. Det är alltså färdigmat, men kolla ingredienslistan, det är bara riktiga råvaror som du och jag har hemma i köket. Se och lär Findus med flera producenter av hästlasagne.

Kroppkakor från Blekinge

Och nej, jag tror inte detta inlägg om det gråa guldet från Blekinge kommer bli In The Kitchens mest populära (som min sambo skrockade åt).

2 svar på ”Kroppkakor från Blekinge”

Kommentarer inaktiverade.