Lär känna gotländsk tryffel på Tennstopet

gotlandsk-tryffel-tennstopet-1
Tidigare i veckan var jag på Tennstopet (Dalagatan 50 i Stockholm) för en presslunch som fokuserade på gotländsk tryffel. Med på lunchen fanns också tryffeljägaren Ragnar Olofsson som stod för tryffeln vi åt och han berättade kort om tryffelns historia på Gotland. Den första tryffeln hittades 1976, men den slängdes bort eftersom att man inte förstod att det var tryffel! Det skulle ta 20 år innan man faktiskt undersökte om det var tryffel som hittades i jorden och sedan dess har det tagit fart.

gotlandsk-tryffel-tennstopet-2

Jag har ett lite speciellt förhållande till tryffel. För några år sedan trodde jag att jag hatade tryffel, så var inte fallet, istället var det den vulgära tryffeloljan som lurat mig. När jag tagit reda på det kunde jag börja testa tryffel och de senaste åren har det kommit hyfsat ofta när jag varit ute och ätit. Som smak gillar jag tryffel jättemycket, men lite väl ofta strösslar kocken på lite för mycket och rätten smakar bara tryffel. Inte bra. Den gotländska tryffeln som Tennstopet serverade var väldigt diskret i smaken och det gjorde att den där överdosen av tryffel verkligen inte fanns där. Om du ska ut och äta i veckan och vill ha något lite rustikare rekommenderar jag Tennstopets tryffelmeny som serveras till 30 novemeber.

Tryffelmenyn som Tennstopet erbjuder består av följande 4 rätter plus kaffe och chokladtryffel:

Tryffelcrostini

Tryffelconsommé med fläskrillet och anklever

Halstrad gös med tryffelpasta och bakade tomater. (bild överst i detta inlägg)

Tryfferad pärlhöna med tryffelvelouté samt potatispuré med anklever. (bilden ovan)