Lita inte på internet

Senaste dagarna har ett blogginlägg från My Big Fat Dream börjat rulla ordentligt i sociala medier, inlägget går ut på att mikropopcorn är giftigt. Direkt börjar folk sprida det vidare till sina vänner, man vill ju inte utsätta sina vänner för gift!

Problemet är bara att det inte stämmer att mikropopcorn är giftigt, Jack Werner från Metros Viralgranskaren har pratat med en toxikolog från Livsmedelsverket som utan problem spräcker My Big Fat Dreams påståenden.

– Det finns inga belägg för att uppvärmning i mikrovågsugn är mer hälsovådligt än uppvärmning i vanlig kastrull, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket till Metro.

Det här är bara ännu ett exempel på virala sensationshistorier som inte stämmer och vi måste börja bli mer kritiska till det vi läser, med vår moderna teknik sprider allt sig snabbt som en lavin.

Vissa kompisar säger till mig att man inte ska lite på Livsmedelsverket heller och det kanske man inte alltid ska göra, men i detta fall gör jag det. På ena sidan har vi en bloggare som plockar ihop lite stoff som hen sedan kokar ner till värsta råttan i pizzan-historien, på andra sidan en utbildad toxikolog som med hjälp av väl underbyggda argument och fakta förklarar varför det är orimligt att mikropopcorn skulle vara giftigt av de skäl som My Big Fat Dream anger.

PS. Nu är ju inte mikropopcorn giftigt, men jag tycker ändå att du ska hoppa över mikropopcorn eftersom att det är så himla äckligt.

PS2. Ifrågasätt allt som du tycker känns orimligt, lita inte ens på mig. 😉

Har du någon gång känt dig lurad efter att du delat vidare en artikel på nätet?