Lobster roll-recept

Lobster roll, alltså massa hummerkött, en gnutta majonnäs och selleri i ett smörstekt korvbröd är en av mina senaste matförälskelser. I New York är det inte svårt att hitta bra lobster rolls, men i Sverige är det inte lika lätt att få tag på det, vilken tur att det går att göra snabbt hemma.

Se filmen där jag gör lobster rolls.

Till lobster rolls behöver du hummer, majonnäs, selleri, salt, peppar, paprikapulver och korvbröd. Vad gäller hummer kan du ta fryst likaväl som att köpa en i fiskaffären (som kostar sin vikt i guld typ), räkna med att du får ut minst två lobster rolls per hummer. Hummer är inte särskilt billigt, men det är inte andra fina köttdetaljer heller och dessutom kan du ju koka hummersoppa på skalet om du gör just lobster rolls. De andra ingredienserna behöver du inte supermycket av, majonnäsen är mest till för lite smak och för att hålla samman ingredienserna (du ska alltså inte göra någon jävla rinnig Skagen-röra om du trodde det).

Så gör du lobster rolls

1. Först ska du dela hummern och plocka ut köttet. Försök få så stora bitar som möjligt, dela sedan de större bitarna till ungefär 1-2 centimeter stora i diameter.

2. Hummerskalet sparar du och koker fond som du gör hummersoppa av. Och pallar du inte göra det nu så kan den frysas in och plockas fram om en vecka eller två.

3. Selleri är en riktig smakfråga, vissa tycker det är okej och andra hatar den. Jag har aldrig träffat en person som älskar selleri. Börja försiktigt med finhackad selleri och fyll på med mer i hummerröran om du tycker det behövs.

4. Smörstek dina korvbröd (hembakade är det allra bästa, men i nödfall funkar köpebröd och det allra bästa är amerikanska potato rolls).

5. Blanda hummerköttet med selleri och lite majonnäs, smaka sen av med lite salt, svartpeppar och paprikapulver.

6. Dela korvbrödet och lägg i den goda röran. Blir så himla gott!

Vad tycker du om lobster rolls?

9 svar på ”Lobster roll-recept”

 1. Very good suggestions for lobster rolls! In canada fresh lobster is cheap year round around Can $ 10.00 per pound. I Nova Scotia and Prince Edward Island you can buy lobster rolls in the street just like hot dogs in Sweden. They taste great.

  Have a good continuation of Christmas and a Happy New Year!

  We have just experienced three days of freezing rain and power cuts.

  Arne and Eva Ohlsson
  Brighton, Ontario

 2. Tack för bra och utförligt recept! Ser kalasgott ut och måste verkligen testas. Och att smörsteka korv bröd – briljant! Kommer smaka fantastiskt till andra rätter som kräver korvbröd också. Typ korv med bröd.

 3. Arne Ohlsson: Thank you, now I long even more for a trip to the Maritimes!
  Matilda: Berätta gärna vad du tycker när du testat. Appropå smörstekt så tycker jag att vi steker bröd i smör alldeles för sällan.

 4. Hej,
  Jag åt lobster roll när jag var i Newport i somras. Det var gudomligt gott! Har tänkt att prova hemma någon gång, men drar mig lite för att hummer är så dyrt och att jag inte vet var man hittar det ”rätta” brödet! Men imorgon är det fredag och detta kan vara den ultimata fredagsrätten…..supergod och enkel att göra!? Tack för tipset och receptet!

 5. Supergott! Åt lobster rolls flera ggr i Naples i februari och ska absolut testa att göra det här hemma nu. Tack för tipset med korvbröd.

 6. Snyggt!
  Lobster rolls är ju bland det godaste man kan göra!
  Viktigt att använda Hellman’s majonnäs, det är iaf den som Pearl Oyster Bar i NYC använder och som jag klassar som världens bästa Lobster Rolls.

  Här är ett klipp med en kock från POB när hon gör Lobster Rolls. http://www.youtube.com/watch?v=-jufHPe2fuc

  Tack för en grymt bra blogg!

Kommentarer inaktiverade.