Omslag till boken Lördagkväll med mat och vin

Lördagkväll med mat och vin är Håkans Larssons nya kokbok, en uppföljare till boken Fredagkväll med mat och vin. Den stora skillnaden enligt författaren är att man på lördagen har lite mer tid i köket och därmed kan bjuda sina gäster på lite mer avancerade rätter.

I boken finns totalt 80 rätter, fördelade på 20 förrätter, 40 varmrätter och 20 desserter. Håkan Larsson har en bakgrund som vinskribent och det har också gett avtryck i boken med vintips till alla rätter. Boken är upplagd efter de fyra årstiderna, med råvaror som är i säsong alltså, bra att lyfta fram det tänket både ur hållbarhetssynpunkt och smaksynpunkt.

Om du frågar mig är det rätt tung mat genomgående i Lördagkväll med mat och vin, men då kommer Håkan Larssons mättnadsgrad-ranking in som en räddare. Varje rätt är rankad från 1-5 poäng efter arbetsinsats och mättnadsgrad. Med det som hjälp kan du själv räkna ihop och se om det blir i mäktigaste laget. Håkan Larsson varnar för 13-14 totalpoäng, det lustiga är bara att det inte går att uppnå mer än 12 poäng om man kombinerar de tre allra tyngsta rätterna i boken. Ingen rätt har alltså fått 5 poäng i mättnadsgrad, med tanke på hur mäktig mat det är i boken tycker jag då att hans poängbedömning ligger lite i underkant och jag känner inte att poängsystemet blir så användbart.

Ett kul grepp är att varje varmrätt också har parats ihop med musik. Om du ska laga mangoglaserade spjäll med tysk potatissallad och portvinsstuvad ska du plocka fram gamle Orups skiva Född i november, jag tror faktiskt inte att Larsson är ironisk med tipset. Men vem är jag att döma ut Orup i köket när man lagar mat, jag har faktiskt inte provat det. Nog med tramset, Håkan Larsson tipsar också om The Band och Olle Ljungström.

Sammanfattningsvis är Lördagkväll med mat och vin av Håkan Larsson en intressant kokbok, men ett stort minus (enligt mig) är missen med mättnadsgradspoängen. Jag tycker också det är bra jobbat med bilderna i boken, många av rätterna är inte lätt att fota, men det ser ändå väldigt gott ut i de flesta fall.

Boken finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris.