Så hyllade stjärnkocken Mathias Dahlgren sin mormor – läs om höstens hetaste food truck

Mathias Dahlgren framför sin food truck

Denna vecka kolliderar två världar inom Stockholms kulinariska scen, självklart pratar jag om att Mathias Dahlgren tar sig an food truck-konceptet i samarbete med kreditkortet Diners. Som en av få utvalda var jag där och provade mat från food trucken redan igår.

Jag fick reda på att Mathias Dahlgren skulle ratta en food truck tidigt i somras och har funderat rätt länge på hur han skulle tolka konceptet. Förmodligen skulle han inte servera ännu en taco eller pulled pork-macka, det kändes väldigt säkert. Jag tippade också att maten skulle ha någon koppling till hans rågbrödsbageri Green Rabbit.

På den första gissningen hade jag helt rätt, men den andra var helt fel. I matlådan låg det högrev kokt i pepparrotssås med lite rivna morötter bredvid. Va fasiken var det för rätt? Mathias Dahlgren berättade att hans farmor påverkat mycket av hans smaksinne och det godaste hon lagade var just högrev i pepparrotssås.

– Min idé bygger på att göra en typ av mat som jag själv är uppväxt med och älskar, men som i princip aldrig serveras längre, tillgänglig för en bredare allmänhet. Mormor Alice mat, fritt tolkad av mig för att fungera i sammanhanget av en food truck 2014, säger Mathias Dahlgren.

Mathias Dahlgrens tolkning av street food

Hur smakade maten från Mathias Dahlgrens food truck då? Det var väldigt gott, krämig och välsmakande rakt igenom. Fast jag blev ändå lite missnöjd och jag ska förklara varför.

Koncepten food truck och street food innebär för mig att maten äts med händerna eller att den enkelt kan ätas med en hand under tiden du typ sitter och jobbar. Denna anrättning uppfyllde inget av de grundkraven eftersom att köttbitarna var för stora att äta utan att använda kniv. Jag förstår varför köttbitarna var så stora, det kan gå längre i grytan utan att bli torrt eller koka sönder, men det gjorde att han i mitt tycke inte helt omfamnat food truck-konceptet.

Mathias Dahlgren och Daniella Illerbrand serverar mat i en food truck
Mathias Dahlgren i sällskap av Daniella Illerbrand (lyssna gärna på min podcast med henne) i food trucken.

Sen var det det här med priset. Denna lunch kostade 125 kronor (100 kronor om du har Diners, men vem har det…) och för mig är det rätt mycket pengar för att komma från en food truck. Om jag ska välja att äta från en food truck så måste det prismässigt vara något lägre än att sitta ner på en restaurang, oavsett om det är en tidigare vinnare av Bocuse D’or som står i food trucken eller inte. Men tänker du, det ingick ju faktiskt dricka, kaffe, kaka och ett äpple också och det gör det väldigt prisvärt. Nej! Jag kanske inte ville ha de extra grejerna och då blir det ointressant.

Trots att jag inte tycker att Mathias Dahlgren blev ett med sin food truck så tycker jag ändå att det är värt att prova om du har vägarna förbi Skeppsbron (nedanför Slottet) vid lunchtid denna veckan. Samtidigt som 125 kronor är mycket för en food truck (som jag skrev här ovan) så kommer du säkert aldrig kunna äta Mathias Dahlgrens mat så billigt igen och det gör detta till ett fynd. Och visst är det härligt att jag är så motsägelsefull i samma text…

Diners Clubs food truck turnerar runt i Norden och Stockholm var andra stoppet, efter en vecka i Helsingfors, kommande veckor hittar du matbilen i Köpenhamn och Oslo. 9–13 september rattar Victor Wågman och Samuel Nutter från restaurang BROR food trucken i Köpenhamn och 16–20 september är det dags för Even Ramsvik från restaurang Ylajali i Oslo att hiva ut street food.

Berätta gärna vad street food och food truck-mat är för dig, jag kanske har helt fel (om man nu kan ha rätt)! Och extra intressant vore att höra hur du tyckte Dahlgrens mormors mat smakade.

De fantastiska bilderna i detta inlägg har Mikael Göransson från Scandinasian Taste tagit.