Ankhjärta med rädisor från St John's restaurant i London

Hoppas du har en trevlig lördag, här kommer lite matinspiration och läsning för dig som gillar mat. Den här veckan var det väldigt mycket fokus på nya restauranger.

Vi börjar med lite restaurangnyheter, nästa vecka öppnar gastropuben The Flying Elk upp portarna i Gamla stan i Stockholm. Restaurangen är extra intressant eftersom att det är bland annat ena halvan av Frantzén/Lindeberg som ligger bakom. Tidigare i veckan skrev jag lite tankar om menyn som också släppts. Jag har bokat bord till tisdag och du kan lita på att jag så klart kommer skriva om mina intryck på In The Kitchen.

Det händer också lite saker borta hos Pontus på Brunnsgatan. Hela menyn byts ut i matsalen och skaldjur finns numera att beställa även där och inte bara i deras Seafood bar. Och Pontus berättade också att man öppnar en helt ny bistro den 10 april, som jag förstått så handlar det om enkel (och bra mat) med en snäll prislapp.

Kvar i restaurangvärlden, men nu är det snabbmat som gäller. Snubbarna bakom populära hamburgereventet Bun Meat Bun startar en restaurang i slutet av sommaren. Siktet är inställt på ett pris mellan McDonald’s och Flippin’ Burgers, helt rätt tycker jag. Det finns ingen lokal än för restaurangen, men någonstans på Södermalm i Stockholm är drömmen för Stefan och Mattias.

Grub Street rapporterar om att flygplatsen JFK utanför New York City får lite nya restauranger. Bland annat öppnar snart Shake Shack hela två restauranger, svenske Marcus Samuelsson öppnar ”full-service Uptown Brasserie, and the more mobile-sounding Street Food”. Kul att det blir bättre mat där ute, men för oss som brukar flyga med SAS känns det nu ännu mer ruttet att åka via (vad som måste vara världens sämsta internationella terminal på) Newark till New York City.

Grub Street bjöd också på lite annan kul läsning i veckan som gick, det som stack ut mest var nog artikeln The 20 Most Despicable Things Gordon Ramsay Has Said and Done, Ranked, kul läsning.

Veckans kanske roligaste artikel levererade Portersteken och det handlar om ölnördarnas favorit Westvleteren 12. Den populära ölen sålde slut på bara några sekunder när Systembolaget erbjöd 1488 flaskor och Portersteken leker med tanken på att åka ner till Belgien och köpa flaskorna.

Ask The Food Lab reder ut huruvida benen ger smak till köttet eller om man helt enkelt kan ta bort benet innan tillagning utan att det påverkar smaken, nördigt och intressant.