Meny till nyår

lobster-rolls-nyarsafton

På onsdag är det nyårsafton och om du inte bestämt dig än får du här mitt förslag på meny till nyår. Hummer och kött finns där, men inte lika traditionellt som det brukar.

Förrätt till nyår

Om vi tittar på populära förrätter till nyår hittar vi väldigt mycket skaldjur i allmänhet och hummer i synnerhet. Skaldjur är supergott, men skippa Toast Skagen i år, den är lite tråkig. Satsa istället på en bricka med små lobster rolls som alla på middagen kan plocka från. Har du inte hört talas om lobster rolls? Det är lite som Toast Skagen, men med hummer och så kommer rätten från USA. Prova gärna mitt recept på lobster rolls.

Varmrätt till nyår

Om Toast Skagen känns lite trött och uttjatat, då finns det något ännu värre. Ja, jag talar om oxfilé och fläskfilé så klart. Prismässigt är filéerna bland det dyraste man kan köpa, men smakmässigt finns det andra bitar som är mycket bättre. Byt ut din oxfilé mot flankstek och din fläskfilé mot sekreto/hemligheten (styckdel på grisen som jag skrev om i inlägget Nose to tail ska bli mainstream)

Dessert till nyår

Satsa på något enkelt som är både gott och som inte tar år att förbereda (du vill ju helst hänga med gästerna också). Dagen innan nyårsafton (imorgon alltså) bakar du en brownie, gör en passionsfruktsorbet och köper bra vaniljglass (eller gör egen…). När det blir dessert skär du bara upp fina bitar av brownien och lägger upp en snygg sked av vaniljglass och passionsfruktsorbet i en fin dessertskål.

I glasen till nyår

Det är bubbel som gäller på nyårsafton, en av mina favoriter just nu är nya zeeländska Gardo Morris som kostar runt hundringen på statliga monopolet. En kul nyhet är annars champagne från Grönstedt, det är en lätt och bra champagne som kostar modesta 269 kronor.

Vad kommer du äta på nyårsafton?

Ett svar på ”Meny till nyår”

  1. Jordärtsskockssoppa med citrusmarinerade räkor, oxfilé (måste tyvärr erkänna att jag fegt valde bort flanksteken för en fin svensk filébit) med parmensanpotatispuré och basilikasås. Avslutar med bakad chokladcreme med apelsingrädde.

Kommentarer inaktiverade.