Middag på Aska i Brooklyn, New York

Aska är en spännande restaurang som ligger i Brooklyn, New York. Extra intressant blir den då den drivs av svensken Fredrik Berselius och nyligen fått en stjärna i Michelin-guiden. Jag har varit där och här är min upplevelse från besöket.

Efter några cocktails på Diner (läs inlägget Schysst bar i Brooklyn – Diner) begav vi oss äntligen mot Aska: en händelsefull dag som startat med två timmars köande efter cronuts (läs inlägget Så smakar en cronut och Bara en idiot köar två timmar för en cronut) skulle få en fin avslutning.

Jag kommer gå igenom alla rätterna med beskrivning och omdömen på några, men om du vill ha recensionen av hela upplevelsen kan du redan nu hoppa till efter bilderna.

Några ammisar (aptitretare) inledde middagen, den mest minnesvärda var krocketten ovan som var fylld med grisblod, lite svartsoppa över det hela.

Före maten tog vi varsin cocktail och jag valde den konstigaste på hela menyn, Frej, som innehöll vodka, rökt hö (!) och lök. Det var ungefär lika gott som det ser ut, syltlök i ett glas vodka, men man kan inte alltid träffa rätt.

Blomkål, dill och rocka (fisken). Första rätten vi fick in, rivna bitar av blomkål över rockan som låg i en krämig sås. Det smakade fantastiskt, den spröda blomkålen, rockan, krämigheten i såsen och en smak av dill som avslutade fint.

Potatis, vild purjolök (ramp) och vassle. Det jag fick in kan vara bland det fulaste jag fått in på en tallrik, men också något av det godaste. Krämig gräddsås med en potatis simmandes i och lök på toppen.

Rotselleri och hjort.

Annorlunda inslag från dryckespaketet, aqvavit.

Bläckfisk (squid), fläder och indiankrasse.

Gädda, morot och raps. Sämsta rätten denna kväll, väldigt tunna smaker i både fisk och de vita morotsskivorna.

Pärlhöna och grönkål. Under bladen låg lever och kött (tror det var från lår); den här rätten var en av kvällens bästa. Levern och lårköttet bröts av både textur- och smakmässigt av grönkålen.

Mjölk, gran och blåbär. Många av rätterna på Aska skvallrade om Fredrik Berselius svenska härkomst, det här är (kanske) hans tolkning av en promenad i en granskog för att plocka blåbär samtidigt som man äter en glasspinne.

Annorlunda avslutning, arraksboll.

Inför mitt besök på Aska hade jag läst väldigt blandade recensioner av restaurangen, vissa hyllade den och andra var inte så frälsta. En intressant tanke innan besöket var hur jag som svensk skulle uppleva middagen, rimligen borde jag ha en helt annan upplevelse än till exempel amerikanerna som inte är vana vid samma smaker.

Mitt största intryck från Aska är att det var så rena smaker i rätterna, exempelvis krämighet från rätten med potatis, syra från rätten med rotselleri. Det gröna stod också i fokus, och det var faktiskt väldigt få rätter som innehöll rött kött överhuvudtaget, det gillar jag. Alla rätter var inte fullträffar (till exempel rätten med gädda), men med lite finputsning i kanterna så är det en av de bästa restaurangerna jag besökt. Aska är förenklat lite punkigare än Frantzén och Oaxen Krog, skandinavisk mat med amerikanska råvaror. Väger jag in vad menyn kostade, 79 dollar (plus skatt) så är Aska ett fynd.

Vilken är din bästa restaurangupplevelse i höst?

Ett svar på ”Middag på Aska i Brooklyn, New York”

  1. Vi besökte Aska för snart ett år sedan tillsammans med våra två amerikanska vänner. Köket fixade en grym vegetarisk meny till mig och jag drömmer fortfarande om några av de rätter jag åt. Våra amerikanska vänner tyckte det var helt fantastiskt. Ett annat tips om du är i Brooklyn är Gwynnett St på Graham Ave – där var vi i somras och det är utan tvekan den bästa restaurangupplevelsen jag har varit med om. Någonsin. Gå dit!

Kommentarer inaktiverade.