Michelin-guiden 2015

I torsdags presenterades återigen däcktillverkaren Michelin sin guide med hotell och restauranger i Norden som de rekommenderar. För första gången någonsin fick Norden också din egen guide, kallad Nordic Cities, ett steg framåt för erkännande av restaurangscenen här uppe i norr.

Vad är då nytt, två städer har tillkommit, Århus i Danmark och Malmö i Sverige. Det var så klart på tiden, men det är också ett trist tecken att Michelin inte kan titta utanför städerna här i Norden. Tre av våra bästa restauranger i Sverige ligger inte i någon av de stora städerna, vi har Fäviken utanför Åre (typ), Daniel Berlin Krog i Tomelilla (en timme utanför Malmö…) och PM & Vänner i Växjö.

Varför gör man så här? Ja, ingen vet det förutom Michelin själva. En anledning till att man inte erkänner dessa tre restauranger på momangen är säkerligen prestige, det blir nästan att erkänna att man haft fel om man delar ut stjärnor till dessa restauranger för snabbt. Som sagt, ingen vet exakta bedömningsgrader för Michelin, men det finns ändå två argument till att de inte är konsekventa.

Är Michelin-guiden för bilister eller tunnelbaneåkare?

Om man läser vad de olika stjärnorna betyder så hittar man följande:

En stjärna – Very good cooking in its category
Två stjärnor – Excellent cooking, worth a detour
Tre stjärnor – Exceptional cuisine, worth a special journey

För min del går det här inte ihop om vi lyfter in att Michelin-guiden för Norden begränsat sig med de tre största svenska städerna vad gäller Sverige. Alla tre nämnda restauranger är mycket väl värda en egen resa, och i fallet med Daniel Berlin Krog räcker det med en ”detour”. Not so fast my friend! Inte fasiken delar Michelin ut två eller tre stjärnor bara sådär. Men tittar du på ursprunget med guiden så var det för att guida bilister till hotell och restauranger, bilister alltså. Vad gäller Stockholm så gör du dig själv en fet otjänst om du tar bilen till någon av restaurangerna, här är det mer en Guide Metro om man ska vara krass.

Det här med kontinuitet

Ett argument (och egentligen enda) som representanter från Michelin-guiden ofta lyfter fram, när en svensk journalist frågar om varför det begränsas till Göteborg och Stockholm (och nu Malmö), är att de lyfter fram bra restauranger som har kontinuitet vad gäller kvalitet. Det är så klart bra, men då säger man att det inte finns utanför Göteborg, Malmö och Stockholm. Vad jag vet har till exempelvis Fäviken levererat en upplevelse i världsklass så länge jag har bevakat svenska krogscenen (vilket är relativt kort, men ändå några år). Men kanske måste en restaurang leverera i typ 10 år innan stjärnan kan komma? Är det därför som Oaxen Krog fick sin första stjärna efter ett år, och samma sak med årets nya stjärnor i Göteborg, Koka (som visserligen bara bytte namn) och SK Mat & Människor? Nej, Michelin, kom in i matchen nu.

Det positiva med årets Michelin-guide

Okej, jag är lite sur, men det finns positiva saker i årets guide också. För min del är det en framgång att en restaurang med kvinnlig köksmästaren fått en stjärna (Titti Qvarnström på Bloom in the park i Malmö), att Malmö erkänns som restaurangstad, att fler svenska restauranger får stjärnor och att Oaxen Krog får sin välförtjänta andra stjärna.

Svenska restauranger med Michelin-stjärnor 2015

Stjärnor 2014 inom parantes.

Stockholm
Mathias Dahlgren Matsalen 2 (2)
Frantzén 2 (2)
Oaxen Krog 2 (1)

Esperanto 1 (1)
Gastrologik 1 (1)
Operakällaren 1 (1)
Ekstedt 1 (1)
Mathias Dahlgren Matbaren 1 (1)
Volt 1 (Ny)

Göteborg
Sjömagasinet 1 (1)
Bhoga 1 (1)
Thörnströms Kök 1 (1)
28+ 1 (1)
Koka 1 (Ny)
SK Mat & Människor 1 (Ny)

Malmö
Ambiance à Vindåkra 1 (Ny)
Bloom in the Park 1 (Ny)
Vollmers 1 (Ny)

Vad tycker du om Michelin-guiden?

Ett svar på ”Mina tankar om första nordiska Michelin-guiden – för bilister eller tunnelbaneåkare?”

  1. Hejsan
    Det finns en krog i Malmö som heter Mando som borde få Michelin stjärnor
    Dom har serverat mer än 1.000.000 st plankstek de senaste åren men jag gillar deras wienersnitsel den är nr ett på min bästalistan

Kommentarer inaktiverade.