Nose to tail ska bli mainstream

bull

Styckningsscheman ser väldigt olika ut mellan olika länder, hur köttet skärs ut och vad gäller namn på detaljerna. Nu har Svenskt kött presenterat uppdaterade styckningsscheman för nöt, gris och lamm. Jag var med presentationen på restaurang AG i Stockholm, här är mina tankar om nyheterna.

Den stora nyheten i de nya scheman (eller schemata) är att ben, inälvor och fett fått sin plats. Dessa mer oädla styckningsdetaljer har fått en återfödelse på restaurangerna senaste åren och dessutom har vi vanliga lallare börjat använda det hemma i köket. Jag tycker det är jättebra att man lyfter in det på styckningsschemat, kanske kan nose to tail bli mainstream och producenterna få ut mer pengar från slakterierna!

styckningsschema-2014

Tittar man igenom listan så är det en del nya detaljer som tillkommit, framför allt inspirerade från Spanien, till exempel pluma och sekreto. Trendiga skirt steak och short rib har fått svenska namn och går under benämningarna mellangärde och revbensstek. Du kan se hela listan med nya styckningsdetaljer här.

Jag tycker det är jättebra att detaljer vi redan använder får svenska namn, men är lite skeptisk till sekreto. Sekreto är en svenskifiering av spanska detaljen secreto (eller hemligheten som den också kallas), och namnet känns för mig lite fantasifattigt. (Dessutom låter det som sekret – föga aptitligt). Nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli att fråga några av makthavarna på pressträffen om vad de tyckte, svaren överraskade mig väldigt mycket.

Johan Jureskog höll med mig om mina tankar, men menade att spanska secreto ändå är etablerat och därför funkar sekreto. Lustigt nog var även Svenskt kötts vd Maria Forshufvud kritisk till den nya benämningen, hon sa att man inte kan få igenom allt. Nu är det här bara en petitess, men det känns konstigt att två så inflytelserika personer inte gillar de nya benämningarna helt.

Undrar du förresten över bilden överst i inlägget? Förutom att blogga på In The Kitchen säljer jag olika designtavlor i min webbshop, kanske kan vara intressant att veta om du gillar mat.

Vad tycker du om de nya styckningsdetaljerna?