Nytt matmagasin på svenska – Nord

Matmagasinet Nord

För några dagar sedan fick jag hem en ny tidning i brevlådan. I ett kuvert låg första numret av tidningen Nord, som tidigare bara givits ut i Norge, men som nu kommit även till Sverige. Tidningens ambition är att vara intressant för avancerade köksnördar, men också för duktiga yrkeskockar där ute.

Tidningens chefredaktör Pär Bergkvist frågar sig själv i Nords ledare, om det finns plats för en till tidning om mat i Sverige? Jag själv tycker frågan är lite för enkel eftersom att mat är så himla brett, men också något som angår väldigt många. Det gäller för Nord att de hittar sin nisch helt enkelt och känner av hur man ska ändra den norska och svenska versionen av tidningen, för det är säkert lite skillnad mellan matnördar och kockar i de båda länderna.

Första numrets omslag pryds av en skäggig hipster i grovt förkläde och skjorta med limefrukt. Nja, det är inte bara en hipster (förlåt att jag använder detta slitna och egentligen rätt intetsägande begrepp), utan en av Danmarks största matprofiler, nämligen Martin ”Guf” Rasmussen som också driver restaurangen Nose to tail i Köpenhamn och fiskrestaurangen Lokal Kærlighed i Rødvig. I varje nummer ska Martin Rasmussen guida och visa teknik i köket, denna gång var det hantering av bläckfisk och självklart bjöd han på några recept.

Denna Rasmussen var alltså totalt okänd för mig och det tycker jag är en av styrkorna med Nord, de lyfter fram kockar, restauranger och profiler från hela Norden, något som vi Stockholmsfokuserade matnördar vill läsa mer om så klart.

Upplägget i Nord är (förenklat) intervju och reportage från restaurang, region eller person och sen kommer recept som kopplas ihop med det. Nivån på recepten är av blandad svårighet, allt från enkla sallader till kanadensiska Daniel Burns mer avancerade recept från restaurang Luksus i New York.

Som gammal tidningsnörd måste jag ta upp förpackningen av Nord också. Tidningen är tryckt på ett tjockt, obestruket papper och känslan är lite lyxig. Rent bläddringsmässigt tycker jag dock att pappret är aningen för tjockt, de får gärna minska lite på det och sparar säkert lite pengar också. Layouten i tidningen känns väldigt fräsch och jag njuter av i stort sett varenda bild i tidningen, något att inspireras av till min kommande kokbok!

Jag kan bara relatera till hur jag känner det när jag läser Nord, men jag blir verkligen inspirerad när jag läser den och vill suga åt mig av allt i tidningen. Nord är lite av vad jag hoppades skulle finnas med i Hunger som släpptes för något år sedan (som jag recenserade här), den sistnämnda vågade inte skriva åt nördarna och det blev därmed lite för basalt för min smak. Jag saknar en del i Nord, lite mer granskande reportage om mat och branschen, likt tidningen Filter brukar göra.

Vilka mattidningar läser du och vad är en bra mattidning för dig? En av mina största favoriter är amerikanska Lucky Peach.

Ett svar på ”Nytt matmagasin på svenska – Nord”

Kommentarer inaktiverade.