Oaxen Krog på Djurgården

oaxen-krog-1

Oaxen Krog är krögarparet Green/Eks nya skapelse ute på Djurgården. Fokus ligger på närproducerat och man anammar en säsongsanpassad meny.

Det första jag tänkte på när jag kom till Oaxen Krog var det underbara läget med utsikt över saltsjön och Södermalm utanför vårt fönster. Stockholm när det är som allra bäst.

oaxen-krog-15

Bredvid Oaxen Krog ligger Oaxen Slip, en lite enklare systerrestaurang, men som ändå håller hög klass. Ska besöka den restaurangen snart också, men har inte hunnit det än.

Tidigare har krögarparet Green/Ek drivit krogen Oaxen på skärgårdsön med samma namn. Det var dock före min tid i Stockholm och jag hann aldrig besöka restaurangen innan de stängde ner den.

Innan vi bestämt oss mellan menyerna med sex eller tio rätter började förrätterna regna in. Vi bestämde oss för att gå hela vägen denna kväll, tio rätter som till slut blev 18 om man räknar in förrätterna.

Jag kommer gå igenom alla rätterna med beskrivning och omdömen på några, men om du vill ha recensionen av hela upplevelsen kan du redan nu hoppa till efter bilderna.

Bilden överst i detta inlägg visar halvtorkade morötter, rökt högrev, kräm med aska och honung. Det är såna här rätter som gör det så himla lätt, för folk som inte förstår grejen, att skämta om såna här restauranger. Det ska vi dock bortse ifrån. Hur smakade det då? Väldigt bra. Rökigheten i askan och köttet passade bra med det söta från honungen och morötterna, och krämen fullbordade smakupplevelsen.

Förrätter på Oaxen Krog

oaxen-krog-2
Nästa förrätt vi fick in var en zucchinikräm med gräslök på toppen, inget konstigt med det.

oaxen-krog-3
Efter det fick vi in en träkloss med en ångande handduk på. Det är såna grejer som gör mig väldigt osäker när jag är på finare restauranger. Vad skulle vi göra med den pjäsen? Torka händerna? Äta innehållet? Som tur väl var kom personal in och förklarade. I handduken låg små lökar, ångade i ängsgräs. Smakade härligt med den söta löksmaken doppad i zucchinikrämen.

oaxen-krog-4
Gurka, kräm och fisk (gravad röding?) med brödsmulor.

oaxen-krog-5
Palsternackschips med Karljohansvamp-kräm.

oaxen-krog-6

oaxen-krog-7
Egenrökt skinka och friterat grisöra med gul inlagd tomat serverat på en platta av en. Grisöra är ingen stapelvara hemma, men friterat smakade det salt och gott, som en bra motsats till texturen i skinkan.

oaxen-krog-8
Något av det mest underskattade på lyxkrogar är brödet. Oaxens eget bröd hör till mina nya favoriter. Vi fick in vitt surdegsbröd och pilsnerkavring i en rykande stekpanna, till det serverades egenkärnat smör och smör med pumpakärnor. Kavringen fick mig på fall och egentligen var jag redo att skippa den riktiga menyn för att fokusera på bröd och smör. Men det gjorde jag inte.

oaxen-krog-9

Dags för första rätten på Oaxen Krog

oaxen-krog-10
Dillinkokt spindelkrabba med färsk vitkål kokt i vasslekräm samt dilljuice med spröd blomkål.

oaxen-krog-11
Gös och hjärtmusslor med kräm på löktrav, syrlig råg samt svartrot med vildörtsblomster och musselbuljong

oaxen-krog-12
Stenbitsrom och innanlår rullad i höaska med kräm på Sörmlandsädel och lavendelfärskost

oaxen-krog-13
Örthalstrad pilgrimsmussla med sommarkantareller, varm surgrädde, grillad Skillebysallad och svampspäck med svampsoja

oaxen-krog-14
Kräm på vita bönor med rimmad mandel, jäst plommonjuice och rostad duraost.

oaxen-krog-16
Kokt piggvar med Skilleby zucchini, ärtor och bovete

oaxen-krog-17
Min förtjusande fru diskuterar näver med Magnus Ek.

oaxen-krog-18
Näverbakad hängmörad oxfilé med rotsellerikräm och fint riven hasselnöt

oaxen-krog-19
Hackat kalvhjärta och ytterfilé tillagad vid bordet med oxmärg, gröna enbär och grillad gurka samt glödbakad lök och ängsblommor

oaxen-krog-20
Glass på myskmadra med hjortron, syrad grädde, krispigt surdegsbröd och chokladsmulor

oaxen-krog-21
Puré på stensöta och körvel med mousse på vit choklad, frusen fänkålsjuice och bränd vit choklad

oaxen-krog-22

Mätta som välgödda Iberico-grisar lutade vi oss tillbaka en stund. Då kom avslutningen in. En magnetlocksförsedd låda med 18 stycken praliner i. Om vi inte redan fallit för Oaxen Krog hade vi definitivt gjort det nu. Som min fru uttryckte det; ”Bara att vi får den här chokladlådan med oss hem gör det till ett fynd.” Nja, vi betalade ändå runt 2500 kronor per person och det får man mycket praliner för, men jag förstår hur hon menade.

oaxen-krog-23

Vår kväll på Oaxen Krog var fantastisk från början till slut tack vare det fantastiska värdskapet av Magnus Ek och Agneta Green med personal, tillsammans med underbar mat så långt från industrialiserad restaurangmat man kan komma och en utsikt som visar en av Stockholms finaste sidor. Nu vet jag inte riktigt hur utsända från Michelin-guiden tänker, men jag blir väldigt förvånad om Oaxen Krog inte får en stjärna nästa gång det delas ut.

Min rekommendation är att du bokar bord direkt på Oaxen Krog, ät nudlar en månad, ett år eller vad det nu blir för dig, men du måste dit. Helst nu!

Adressen till Oaxen är Beckholmsvägen 26, du bokar bord på deras hemsida.

3 svar på ”Oaxen Krog på Djurgården”

  1. Kul inlägg. Har varit på Slip och ätit lunch + förrätt och mycket nöjd. Funderar på att åka till London i höst och har ingen koll på restauranger, ska söka lite på din blogg för att få tips för det verkar som du varit där ofta!

Kommentarer inaktiverade.