Så bra är Oaxen Slip i Stockholm

Kanalen utanför Oaxen Slip

En av förra sommarens bästa upplevelser var mitt besök på Oaxen Krog i Stockholm, det dröjde nästan ett år innan  jag hann med ett besök på lite enklare Oaxen Slip.

Lemonad på Oaxen Slip

Denna kväll körde jag bil och därför blev det alkoholfritt rakt igenom. Glädjande nog hade Oaxen Slip ett stort utbud av olika lemonader (hemmagjord läsk alltså), först tog jag en ingefärslemonad (bilden) och senare fyllde jag på med hallonlemonad. Det kommer mer och mer lemonad på restaurangerna och jag hoppas att det inte bara är en trend, en hemmagjord lemonad är så oerhört mycket bättre än en Coca Cola.

Bakad lök på Oaxen Slip

Det var svårt att låta bli Oaxen Slips så förrätter (tilltugg och förrätter på menyn), till slut fastnade vi för grillad färsklök med örtmajonnäs. Fortfarande förvånas jag över hur en vanlig lök så kan transformeras genom att grillas på så den kokas i sitt eget skal.

Friterad kyckling på Oaxen Slip

Friterad kyckling från Hagby Gård med majskräm, Oaxen Slips tolkning av snabbmat från amerikanska södern. Bra frasighet i den friterade skorpan och väldigt gott att doppa i den söta majskrämen.

Pork bun på Oaxen Slip

När det kom till varmrätterna fastnade jag för senaste årets uppkomling på svenska menyer – steamed pork bun (ångat bröd med fläsksida). Smakmässigt var det väldigt bra med ingefärsbakad fläsksida, inlagd ingefära, majonnäs, rostad lök, koriander och kål. Serveringsmässigt var rätten en besvikelse, den höll inte alls samma rena stil som är Oaxens signum, tyvärr kändes det mer som att den hörde hemma på en av stans kebabhak. Just storleken på rätten gjorde den svår att äta, i alla fall jag vill inte kebab-efter-krogen-glufsa i mig något på en trevlig restaurang. En lösning på problemet hade varit att skicka in 3-4 mindre pork buns istället, det hade varit lättare att äta och betydligt snyggare också.

Flankstek på Oaxen Slip

Min fru valde flankstek, även den en uppkomling på svenska menyer senaste åren, med Vikentomater och rökt majonnäs. Jag tog några tuggor och det smakade gott, men inte bästa köttet jag ätit i Stockholm.

Oaxen Slips potatissallad

Broccoli på Oaxen Slip

Till förrätterna tog vi in två tillbehör som vi delade på, potatissallad med spenat, grillad zuccini och kapris samt grillad broccoli med lökvinaigrette & rostad, riven duraost. Väldigt bra!

Andreas Ivarsson på Oaxen Slip

En nöjd matbloggare skålar!

Chokladbrownie i djup tallrik

Bäst denna kväll var min dessert! Choklad- och nötbrownie med havtornsglass, chokladkräm och krisp, desserten som jag hoppades aldrig skulle ta slut (tyvärr gjorde den det). Choklad i olika former tillsammans med frisk havtornsglass var så gott.

Marängsviss i djup tallrik

Klassikern marängsviss fanns också på menyn och den hamnade framför min fru, som uppskattade den väldigt mycket.

Mitt första besök på Oaxen Slip var absolut en höjdare, vällagade rätter med rena smaker och läget vid vattnet med utsikt över Beckholmen och Södermalm höjde upplevelsen ytterligare ett snäpp. Det enda negativa var hur min pork bun serverades…

Vad tycker du om Oaxen Slip?